Merkez Bandırma İlçesi’nde Eti Maden Bandırma İşletme Müdürlüğü’nde çalışan işçiler ve Petrol İş Sendikası üyeleri, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması, üretiminin ve pazarlamasına yönelik kanunda yapılan değişikliği protesto etti. Yaklaşık 2 bin kişinin katıldığı eylemde grup ellerinde ‘Bor İşletmeleri Satılamaz, Boru Devlet İşletir’ pankartları ile yürüdü.

Grup adına basın açıklaması yapan Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, hazırlanan kanun tasarısıyla bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması, üretiminin ve pazarlamasının özel sektöre devrinin sağlanacağını öne sürdü. Stratejik madenlerin özelleştirilmesinin ilk adımının atıldığını söyleyen Öztaşkın, “Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün yapısını daha da güçlendirerek bor ürünlerinden elde edilecek katma değeri artıracak her türlü yatırım, üretim, istihdam ve yönetim politikasının kamu eliyle sürdürülmesi gerekir. 2840 sayılı Kanunda yapılması planlanan değişiklik derhal geri çekilmeli. Kamuoyunu stratejik değerimiz bor'un her türlü özelleştirme girişimine karşı duyarlılığa çağırıyoruz. Petrol-İş Sendikası, boru özelleştirme politikalarına karşı daha önce olduğu gibi bundan sonra da kararlı bir şekilde mücadele edecek” dedi.

KARLILIKTA İLK 500 İÇİNDE

Öztaşkın, Türkiye’nin dünya bor rezervinin yaklaşık yüzde 70′ine sahip olduğunu ifade ederek, “Yüzde 39,6′lık payla üretimde birinci konumda yer alıyor. Dünya bor pazarındaki payı ise yüzde 40′a ulaştı. Bor madenlerini işleten Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün, karlılığı her geçen gün artıyor. 2010-2011 yılında 480 milyon dolara ulaşan karı ile ülkemizin en büyük 500 şirketi araştırmasında yer alıyor. Borların özelleştirilmesinin önünü açacak yasa tasarısı ekonomik sebeplere dayanmıyor” diye konuştu.

Öztaşkın, eylemlerin Bandırma, Kütahya ve Eskişehir ile sınırlı kalmayarak tüm Türkiye’ye yayılacağını sözlerine ekledi. Basın açıklamasının ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.

EÖ- MT (FK/SSA) (FOTOĞRAF)