İddiaya göre Eti Bakır İşletmelerinde çalışan işçiler geçen Nisan ayında Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası’na üye olup örgütlenme çalışması başlattı. Çalışma sonunda Mayıs ayında 190 işçi sendikaya üye oldu. Ancak 23 işçi çeşitli gerekçelerle işten çıkarıldı. 105 işçi de sendika üyeliğinden vazgeçti. Sendika üyesi olmamaları için işyerinden baskı gördüklerini ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını iddia eden 23 işçi daha sonra Eti Bakır İşletmelerinin girişinde direniş çadırı kurdu. Gündüz hep beraber çadırda bekleyen işçiler gecede nöbet sistemiyle çadırda kalmaya başladı. Bu süreçte işe iade edilmeleri için yargıya başvurdu.

SENDİKALI OLDUK İŞTEN ATILDIK

İşçilerin hakkını almaları ve iş güvenliğinin yeterince sağlanması için sendikalaşma çalışması yaptıklarını söyleyen 2 çocuk babası 8 yıllık işçi Bülent Göğne (36), "Biz hakkımızı aramak için sendikalı olduk. Bedelini de işten çıkarılarak ödedik. İş aktimize gerçek dışı gerekçeler sunuldu. Sonuç olarak biz mahkemeye başvurduk. Süreç devam ediyor. Bir arkadaşımız bu ay içerisinde işe iade hakkını kazandı. Biz de aynı şekilde bir karar bekliyoruz. 6 aydır kurduğumuz bu direniş çadırındayız. Kamuoyunun sesimizi duymasını bize sahip çıkmasını bekledik" dedi.

İŞ GÜVENİLĞİ YOK

Gökhan Cömert (27) ise Eti Bakır İşletmelerinde işçiler için yeterli iş güvenliğinin bulunmadığını iddia ederek, kendisinin de daha önce iş kazasında yaralandığını belirterek, "Biz sadece hakkımızı almak istedik. Kaza için çok üzgünüz. Ama işçiler olarak direnişimize çadırımızda devam edeceğiz" diye konuştu.

TÜRK METAL SEN EYLEM YAPTI

Öte yandan Türk Metal Sendikası üyeleri Eti Bakır İşletmeleri’nin önünde eylem yaptı. Direniş çadırının yanında basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, "Eti Bakır işletmelerinde çalışan arkadaşlarımın sendikalı olmaları ve toplu iş sözleşmesi yapılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduk. Yaptığımız başvuru sonucunda bakanlık tarafından sendikamızın yetkili olduğu belirtildi. İşverenler tedbirsizliği alışkanlık haline getirmiştir" dedi. Eylem basın açıklamasının ardından sona erdi.