Son yıllarda polis ve GSM firmalarının sık sık yaptığı uyarılara rağmen telefonla dolandırıcılık olaylarının önüne geçilemiyor. Binlerce kişinin mağduriyetine yol açan dolandırıcılığı gerçekleştiren şüphelilerin büyük bölümü ise Şanlıurfa'da polis ve jandarma tarafından düzenlenen operasyonlarla yakalandı.

ESRAR ALEMİ İLE DOLANDIRICILIK

Geçen Ağustos ayında Eskişehir ve Yalova'da oturan 3 kişi, polise başvurarak dolandırıldıklarını söyleyerek şikayetçi oldu. Başlatılan incelemede, mağdur olan 3 kişinin para transferi yaptıkları banka hesaplarının Şanlıurfa'da olduğu saptandı.

Bunun üzerine bilgilendirilen Şanlıurfa Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri yaptığı araştırma sonrası, banka hesabından parayı çeken Fevzi Demir ile Mesut A.'yı gözaltına aldı. Sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edilen Mesut A. serbest kalırken, Fevzi Demir ise tutuklandı.

Polis, operasyon sırasında Fevzi Demir'in üzerinde yaptığı aramada bulduğu cep telefonu ile hafıza kartını da incelemeye aldı. Hafıza kartında yapılan incelemede bulunan görüntüde; Fevzi Demir'in, bir parkta esrar ve içki içerken telefonla aradığı Necati isimli bir kişiyi dolandırmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Yaklaşık 10 dakika süren telefon görüşmesi sırasında Fevzi Demir, kendisini polis olarak tanıttığı kişiyi tuzağına düşürmeye çalışıyor. Zaman zaman bir başka telefona yüklenen polis, telsiz sesini açan Fevzi Demir'in bu yöntemle dolandırmak istediği kişi üzerinde inandırıcı olmaya çalıştığı görülüyor. Fevzi Demir, dolandırmak istediği Necati isimli kişiye kimlik bilgilerinin KCK üyelerinin eline geçtiğini, adına 28 GSM numarası, 1 hesap kartı ile 2 kredi kartı çıkarıldığını ve bunun terör örgütü mensuplarınca kırsal alanda kullanıldığını ifade ederek şunları söylüyor:

"Tabi bakın normalde telefonda KCK mensupları tarafından da dinleniyor. Yani devlette olan sistem KCK mensuplarında da var efendim. Bir saniye efendim paniklemeyin durun daha anlatmam gereken konu bu değil. Bu konunun asıl önemli bir konusu var. Bakın Necati Bey kesinlikle ve kesinlikle şu anda gizlilik içeren bir konunun içerisindeyiz. Bu konu sizle bizim aramızda kalacak bakın devletsel bir konuyu anlatacağım. 1 polis memurumuza ve 1 milletvekilimize yapılan suikast doğrultusunda Berfin Karaduman adlı KCK mensubu kendisi bu yakaladığımız şahsın üzerinde sizin ailenizin bireylerinden birinin adına 2 adet GSM numarası 1 adet hesap kartı bulundu. İster istemez sizin de bu suçla ortak edip sizlerin şu anda kendiniz bilmeden çok büyük bir suç işlediğinizin kanaatindesiniz. Yalnız biz sizin telefonlarınızı dinleme içerisine aldık, sizin suçsuz olduğunuz kanaatindeyim. Necati Bey şu anda o kanaatin içerisindeyiz, yalnız sizleri tam anlamı ile suçsuz çıkarabilmemiz için mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın elimden geldiği kadarıyla biz emniyet güçlerine yardımcı olması gerekiyor. Bakın 3 aylık operasyon içerisindeyiz, operasyonumuzu bugünlerde noktalama içerisindeyiz. Aynı şekilde mağduriyet yaşayan 18 vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımıza yapılan mağduriyet içerisinde bir operasyon düzenlenmiştir. O yüzden devletsel bir konu olduğu için, siz mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın elinden geldiği kadar yardımcı olması gerekiyor."

Görüntülerde parkta oturan Fevzi Demir ile kendisini cep telefonu kamerası ile çeken arkadaşının sık sık birbirlerine el kol hareketleriyle işaret ettikleri ve çimlerin üzerine koydukları bir kağıt üzerinde esrar bulunduğu da görüldü. Görüntüler, Fevzi Demir'in uzun süre konuşarak tuzağına düşürmeye çalıştığı Necati isimli kişinin, işyerinde bulunduğunu söyleyerek telefonu kapatması ile son buluyor. Telefonun kapanmasının ardından Fevzi Demir, mağdur vatandaşı nasıl kandıracaklarını kendisini görüntüleyen arkadaşı ile tartışıyor.

Görüntüler; iddialı olduğunu söyleyen Demir'in, bu sırada daha önce tuzağa düşürdüğü bir kişiye İstanbul Silivri'de bulunan 257 metre kare arsasını 40 bin liraya sattırdığını hatta müşteriyi bile kendisinin bulduğunu anlatması ile son buluyor.

18 AYDA 316 KİŞİ TUTUKLANDI

Şanlıurfa'da polis tarafından telefon dolandırıcılarına yönelik yürütülen çalışmalarda son geçen 2011 yılı ile bu yılın ilk 6 aylık döneminde bin 70 olayın aydınlatıldığı bildirildi. Emniyet yetkilileri geçen yıl 510 olayın aydınlatıldığını ve suça karıştığı gerekçesiyle gözaltına alınan 346 kişiden 141'inin tutuklandığını, bu yılın 6 aylık döneminde ise aydınlatılan 560 olay kapsamında gözaltına alınan 637 kişiden 316'sının tutuklandığını açıkladı.

DOLANDIRILCILAR NASIL ÇALIŞIYOR

Halk arasında 'Kontör şebekesi' olarak bilinen şebeke 2005 yılından sonra ortaya çıktı. Zaman içerisinde kendisini de geliştiren şebeke, ilk aşamada kontör istedikleri kişilerden, şimdilerde banka hesaplarına para transferi yaptırır hale geldi. Her gün aradıkları kişileri değişik yöntemler ile dolandıran şebeke bugüne kadar milyonlarca lira haksız kazanç elde ederken, binlerce kişiyi de mağdur etti. Yapılan araştırmalarda, şebeke üyeleri ilk aşamada anlaşmalı olduğu cep telefonu bayileriyle ortak hareket ederek, sim kart talebinde bulunduğu sırada nüfus cüzdan fotokopileri ile bu kişiler adına çok sayıda hat çıkarıyor. Farklı kişiler adına çıkarılan sim kartların da, şebeke elemanlarınca yurt dışından kaçak olarak getirilen ve Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası klonlanan telefonlarda kullanılıyor. Kendi içinde iş bölümü de yapan şebeke, ağına düşürmek istedikleri kişileri ise tanımadan arıyor. Rastgele bir numara aranıyor ve telefonu açan kişiye şebeke elemanı kendisini, polis amiri, jandarma görevlisi, istihbaratçı veya savcı rütbesi ile tanıtıyor. Telefonu açan kişiye suçlamalar yönelten şebeke elemanları, konuşarak tuzaklarına düşürdükleri kişilerden verdikleri banka hesaplarına para aktarmalarını sağlıyor.

BANKA HESAPLARI KİRALANIYOR

Şebeke üyeleri, banka işlemlerini de yakalanmamak için, tanımadıkları kişilerin veya üniversite öğrencilerinden hesaplarını kullanıyor. Para transferi için banka hesap numarasını aldıkları kişilere yapılan transfer ile parayı çeken şebeke, hesap sahiplerine de bunun karşılığında bir miktar para verdikleri belirlendi.

70-80 MİLYON LİRA DOLANDIRILDI

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü, telefon dolandırıcılığında bu zamana kadar mağdur edilen kişilerin kaybının 70 ile 80 milyon lira arasında olduğunun tahmin edildiğini, bu tutarın 10-15 milyon liralık bölümünün ise yapılan operasyonlarda şüphelilerden elde edilerek mağdurlara tesliminin sağlandığını kaydetti.

1 KİŞİ DAHA GÖZALTINDA

Öte yandan, Şanlıurfa'da telefon dolandırıcılığı yapan kişilere banka hesabını yüzde 20 komisyon karşılığı kiraladığı saptanan Goncagül B.'de polis tarafından gözaltına alındı. Dolandırıcıların tuzağa düşürdükleri bir kişinin para yatırması için banka hesabını kullandırdığı iddiasıyla gözaltına alınan Goncagül B. sorgulamasının ardından adliyeye sevk edildi.



(HK/SS)