Yalova’nın Termal İlçesi’nde Termal Otel’de gerçekleşen TESK toplantısına 81 ilin esnaf ve sanatkârlar odası başkanı ile 13 mesleki federasyonun başkanı katıldı. Esnafın yaşadığı sıkıntıların görüşüleceği toplantının açılışına Yalova Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik de katıldı.

HÜKÜMETTEN 3 İSTEK

Toplantının açılışında konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hükümetten 3 istekleri olduğunu söyledi. Perakende sektörünü düzenleyen yasanın bir an önce çıkmasını istediklerini belirten Başkan Palandöken şöyle konuştu:

"Yeni bir sentezin yeni bir esnaf ve sanatkâr modelinin oluşması için çaba harcıyoruz. Yeter ki hükümet 3 şeyi gerçekleştirsin. Birincisi haksız rekabetin önüne geçilmesini, ikincisi kuralların konulmasını, üçüncü ise bir an önce perakende sektörünü düzenleyen yasanın çıkartılmasını istiyoruz. Eğer bunlar gerçekleştirilirse, diğer meseleler bizim kendi iç meselemizdir. Biz müşteriye öncelikli ve nitelikli olan, daha uygun fiyatla daha güzel bir sunumla hizmet sektörünü sunarız. Petrolün ve madenlerimizin olmadığı bu ülkede Cumhuriyetin 100’üncü yılında 10’uncu büyük ekonomi ve 500 milyar dolar ihracatla dünya devi olacağız. Onun için sağdan soldan ayağımıza basıyorlar. Ülkemizin büyümesini hazmedemiyorlar. Esnaf- sanatkâr her zaman ülkesini sahiplenen, her zaman kendinden önce bu ülkenin dirliği birliği için mücadele eden önemli bir kesim. İnşallah yetkililer de bizi ihmal etmezler."

'YALOVA’DA ESNAF SAYISI FAZLA'

Yalova Belediye Başkanı bağımsız Yakup Koçal da, Yalova’da esnaf sayısının oldukça fazla olduğunu belirterek, esnaflığın sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Günümüzde gelişmiş batı ülkelerinde ve kentlerde insanların yüzde 1 ya da 2’si patron, yüzde 90’ı ücretli çalışanlar olduğunu kaydeden Koçal, "Yüzde 8 ila 10’u da esnaftırr. Ama bu oran Yalova’da yüzde 25 civarındadır. Bu çok fazla bir sayıdır. Esnafımızı kapatacak mıyız? Elbette ki kapatmayacağız. Bu bir süreç meselesidir. Önemli olan yeni esnaflıkların önünü belli kriterlerle kesecek düzenlemelerin hayata geçmesidir." dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Yalova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Fehmi Öncü, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’e çeşitli hediyeler verdi. Ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.



SG(FK/COŞ)