ESM Samsun Şubesi Örgütlenme Sekreteri Nural Özcan, Canik İlçesi'ndeki İncirli Deresi üzerine inşa edilen alışveriş merkezinin 14 kişinin hayatını kaybettiği geçen 4 Temmuz'da meydana gelen selde büyük zarar gördüğünü belirtti. Düzenlediği basın toplantısında, dere yataklarının rant haline dönüştürüldüğünü belirterek, "İncirli Deresi'nin üzerine alışveriş merkezi yapılması kararı açgözlü rant anlayışının sonucudur. Bu alan, önce konut dışı kentsel çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12.11.2010 tarihli kararıyla kabul edilen Nazım İmar Planı değişikliği ve Canik Belediyesi'nin 03.01.2011 tarihli kararıyla konut dışı kentsel çalışma alanından çıkarılarak ticaret alanı kullanımına çevrilmiştir" dedi.

İncirli Deresi'nin üzerinin ticaret alanı olarak imara açılması kararının, birilerine rant ve çıkar sağlamak amacıyla alındığını iddia eden Nural Özcan, "İncirli Deresi'nden gelecek sellerden korumak için DSİ tarafından 3 adet tersip bendi yapılacaktır. Bu alışveriş merkezini korumak üzere yapılacak 3 adet sel kapanı, devlet tarafından yapılacak. Burası alışveriş merkezi yapılmamış olsaydı, bu dere doğrudan denize akacağı için üzerine 3 tersip bendi yapılması gerekir miydi? Alışveriş merkezini korumak adına yapılacak 3 adet tersip bendi parasını niye devlet ödüyor. Devlet bütçesinden yapılması nasıl bir kamu yararı söz konusudur. Milyonlarca liraya 3 tersip bendinin yapılmasını hiçbir vicdan kabul edemez" dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara ise, ESM'nin siyaset yaptığını söyleyerek, "İncirli Deresi’nin ıslahı konusunda yapılacak bentleri Devlet Su İşleri planlıyor. Devlet Su İşleri bunun gerekli olduğunu söylüyor. Çünkü oradaki alışveriş merkezi de olmasa gelecek sel anayolu ve devlet demir yolunu tehdit ediyor. Alışveriş merkezi de olmasa burada su taşacak, demiryoluna zarar verecek ve yukarıdaki köprünün üstündeki yerleşim yerlerine zarar verecek. Bu sebeple yapılması gerekiyor. Orada alışveriş merkezi olduğu için aciliyeti var. Önce bu tedbirlerin yapılması gerekiyordu sonra alışveriş merkezinin yapılması gerekiyordu. Ters olmuş onun için bu sıkıntıları yaşamışız. Biz de söyledik önce tedbiri alın, sonra alışveriş merkezini yapın diye” dedi.



İA(MS/AAA) (FOTOĞRAF)