Geçen yıl mayıs ayında yapılan ihbar ve şikayetler üzerine polisler Pancar- Koop’ta arama yaptı. Aralamalarda bilgisayar kayıtları ile çok sayıda belgeye el konuldu. Gözaltının olmadığı olayın ardından Pancar- Koop Başkanı Halil Ünal, Kooperatif Müdürü Yusuf Kızıldağ ile kooperatif yöneticileri ve çalışanları, Mehmet Uçak, Erkan Bilici, Mehmet Başçiftçi, Mustafa Kürsü, Kamil Kor, Sezai Bahçıvan, Ahmet Nuri Ataseven ve Ahmet Özcan hakkında 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'zimmet' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından dava açıldı.

Bugün yapılan duruşmaya, tamamı tutuksuz olan sanıklardan Kooperatif Başkanı Halil Ünal ile Sezai Bahçıvan, Ahmet Nuri Ataseven, Ahmet Özcan ve Kamil Kor katıldı.

OLMAYAN İHALEYE FESAT KARIŞTIRILMAZ

Halen Eskişehirspor Kulübü Başkanı da olan Halil Ünal, duruşmada kendini savunarak suçsuz olduğunu söyledi. Kendisinin 1999 yılından bu yana Pancar- Koop'un başkanı olduğunu belirten Ünal, şunları kaydetti:

"Biz ihale yapmadık. Bu nedenle olmayan ihaleye fesat karıştırılamaz. Huzurunuza böyle asılsız bir iddianame ile geldik. Keşke gelmeseydik. Türkiye'nin en büyük kooperatifi Eskişehir Pancar Kooperatifidir. Biz göreve geldiğimiz zaman personelin maaşı bile ödenemiyordu. Biz bu durumdan kooperatifi parmakla gösterilebilir bir seviyeye getirdik. Gübre alımlarını bayilik sözleşmelerimiz uyarınca ilgili firmalardan aldık. Bizim sözleşmemizde bu var. Bu konuda 20 satış mağazamız var, farklı bölgelerdedir. Bu bölgelerden gelen ziraat mühendislerinin talebi doğrultusunda alımlar yapılır ve toprak çeşitlerine göre alımlar, tespitler gelir. 2 bin ton gübre bizim haftalık satışımızdır. Adapazarı'ndaki gayrimenkul için ise o firmadan yüklü alacağımız vardı, firmanın batma haberi geldi. Piyasa araştırması yaptık. Arsanın 4 milyon TL ettiğini öğrendik. İcradan almayı düşünmedik, çünkü fiyatın nereye çıkacağı belli olmazdı. Turizm teşvik belgeli bir yer aldık. 3 milyon 500 bin TL'ye aldık. Herhangi bir usulsüzlük yoktur. Bu arsayı satmaya karar verdik ancak mahkeme aşamasında olduğu için vazgeçtik. Bu arsanın çok talibi var ve her zaman nakde çevrilebilecek bir arazidir."

'SEÇİMLERİ KAYBETİKLERİ İÇİN ŞİKAYETÇİ OLDULAR' İDDİASI

Hlil Ünal, Pancar- Koop seçimlerine aday olan ancak seçimi kaybeden amcasının oğlu Tarık Ünal tarafından iddiaların ortaya atıldığını söyledi. Ünal, "Rakiplerimiz seçimlerde kaybetmekten kaynaklanan sebeplerden şikayetçi oldular. Maalesef şikayetçi olan arkadaşların bir çoğu da yönetici olduğumuz kuruma icralık durumları söz konusu. Ancak iddianame gerçekten şaka gibi. Yapmadığımız, ortada olmayan bir ihaleye fesat karıştırmakla suçlanıyoruz. Ancak mahkemeye sağlıklı bir belge sunamıyorlar. Ama üzülüyorum. Türk yargısı maalesef ki şikayet üzerine görevini yapıyor, yüce yargıya saygımız sonsuz. Yüce yargı görevini yapacaktır. Şikayetçi olanlar maalesef ki akrabamız, üzülerek söylüyorum ki akrabamız. Bunlar seçimden önce bize atılan çamurlardı" dedi.

Duruşmaya katılan diğer tutuksuz sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini belirterek iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, dava dosyasının incelenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 28 Haziran 2012 tarihine erteledi.

'BABAM OLSA ŞİKAYETÇİ OLURUM'

Kooperatif başkanı Halil Ünal'ın amcasının oğlu olan Tarık Ünal, duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklama yaptı. Ünal, "Bu iddiaların hepsi teker teker ortaya çıkacak. Biz adalete güveniyoruz. Bu olayın başkanlığa aday olduğum ve seçimi kaybettiğim için çamur atmamla kesinlikle alakası yok. Bu iddialar başkanlık seçiminden önceydi. Şikayetçi olduğum kişi yani Halil Ünal akrabam. Akrabam değil isterse babam olsun. Yolsuzluk yapıyor ise babam dahi olsa karşısına çıkarım" diye konuştu.