İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde talimatla ifade veren Birdal, yapılan etkinliğin izinli olduğunu ve milletvekili olarak etkinliğe davet edildiğini söyledi. İnsan Hakları savunucusu olduğunu belirten Birdal, “Ben insan hakları ve barışı savundum" dedi. Etkinliğin başında konuşmacının “Şimdi tüm halkımızı Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyoruz" sözleri üzerine saygı duruşunda bulunduğu ifade edilen Birdal, “Orada saygı duruşu yapıldı ve ben de toplulukla birlikte barış için katıldım. Ben nasıl anons edildiğini hatırlamıyorum" diye konuştu.


Konuşmasındaki “Umut ediyorum ki Nevruz ateşimizi bugüne kadar dağlarda söndürmeyen kardeşlerimizle birlikte burada yakarız ve halaya dururuz" ifadeleriyle terör örgütü propagandası yaptığı iddiasına da cevap veren Birdal, şunları söyledi:


“Konuşmam tamamen barışçıldı. Nevruz bayramından ve sorunların barışçıl çözümünden bahsettim. Söylediklerim propaganda oluşturmaz. Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Ben dağda bulunanların da bu ateş çevresinde olmasını ve dağdan inmesini istediğim için bu konuşmayı yaptım."


Birdal daha sonra Çağlayan’daki Adalet Sarayı’ndan ayrıldı.


5 YIL HAPSİ İSTENİYOR


Diyarbakır özel yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca hazırlanan iddianamede, BDP tarafından Eğil'de PKK'nın propagandasına dönüşen Nevruz etkinliğinde sunucunun, öldürülen PKK terör örgütü mensuplarını kast ederek, “Şimdi tüm halkımızı Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyoruz" dediği ve eski Milletvekili Akın Birdal'ın da bu çağrıya uyarak hareketsiz bir şekilde saygı duruşunda bulunduğu belirtiliyor. İddianamede, saygı duruşunun ardından Birdal'ın kalabalığa hitaben, “Umut ediyorum ki Nevruz ateşimizi bugüne kadar dağlarda söndürmeyen kardeşlerimizle birlikte burada yakarız ve halaya dururuz" diye söylemlerde bulunduğu ifade ediliyor. İddianamede Birdal'ın Nevruz kutlamaları sırasında toplanan kalabalığa karşı birlikte bütünlük arz edecek şekilde hareket ederek, terör örgütünün propagandası yaptığı kaydedilerek, hakkında “Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçundan 5 yıl hapis istemiyle cezalandırılması isteniyor.


(BB)