Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait eserlerin de bulunduğu Van Kalesi arkasındaki tarihi eski Van şehrinin gün yüzüne çıkarılması için İstanbul Üniversitesi Van Bölgesi Tarihi ve Arkeolojik Araştırma Merkezi ve İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü bilim insanları yoğun bir çalışma içine girdi. 1 aydan bu yana çeşitli bölgelerde yapılan kazı çalışmalarının ardından, şimdi de eski Van şehrinin teknik cihazlarla adeta tomografisi çekiliyor. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği'nden getirilen jeoradar ve jeomanyetik cihazlarla eski Van şehri santim santim taranıyor. İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fetih Ahmet Yüksel, Jeoradar cihazıyla haritalama, jeomanyetik cihazla da yer altındaki yapının niteliğini belirlediklerini söyledi.

YERİN 40 METRE ALTINI 3 BOYUTLU GÖREBİLİYORLAR

Araştırmayı yürüten İstanbul Üniversitesi Van Bölgesi Tarihi ve Arkeolojik Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, bu taramanın yapılacak kazı stratejisini belirlemede kendilerine rehber olacağını belirterek şöyle dedi:

"Bazı bölgelerde yaptığımız kazı dışında, 2 ayrı teknikle 3 ayrı etapta çalışma yapıyoruz. Bunlar jeofizik, çizim ve belgeleme. Jeoradar ve jeomanyetik yaraltı taraması sayesinde, mevcut dokuya en az zararı vererek yeraltında kalmış yapı kalıntılarının haritasını çıkarıp, kazı strateji belirliyoruz. Hem zaman hem de maddi açıdan avantaj sağlıyor. Kazı yapacağımız yerin niteliğini önceden bilmemizi sağlıyor. Bu tekniği eski Van şehrinde ilk defa kullanıyoruz. Yerin 40 metre altını katman katman görüyor 3 boyutlu olarak okuyabiliyoruz. Bunu kazı yapmadan gördüğümüz için bize büyük avantaj sağlıyor. Kazı yapmadan ayağımızı sağlam yere basıp devam etmek isityoruz. Çünkü eski Van şehri fazla tahribat istemeyen bir yer. Tarihi dokusuyla burası bir anıt kent. 10 yıl sürecek kazılar sonrası bu dokunun önemli bir kısmını çıkaracağız. Gerekli restorasyonlar yapıldıktan sonra eski Van şehri algısı oluşacak."

OB(FE/COŞ)-