Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğü, eski rektör Fazıl Necdet Ardıç'ın başkanlık yaptığı Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Otoloji Bölümü'ne yardımcı doçent almak için duyuru yaptı. Başvurular için bugün son gün olduğu belirtildi. Yardımcı doçent doktorlar Otoloji Bölümü'nde çalışmak için başvurularını yapmaya devam ederken, eski rektör Fazıl Necdet Ardıç, torpilli atama yapılacağı iddiasında bulundu.

Tepkisini Facebook'taki sayfasında dile getiren Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç, DHA'ya yaptığı açıklamada, otoloji alanında klinik ve deneysel çalışma yapmış olma gibi bir ön koşulun getirildiğini belirtti. Oysa bu tür alımlara genelde 1- 2 yıllık akademisyenlerin başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Ardıç şunları söyledi:

"Doğal olarak bu kişilerin de otoloji alanında klinik ve deneysel çalışma yapmış olması mümkün değildir. Yardımcı doçent alımı için böyle bir ön koşul koydular, çünkü alacakları kişi belli. Siyasi baskıyla bunu yaptılar. Akademik kadrolar torpilli tanıdıkların iş bulma yeri değildir. Kim hak ediyorsa o çalışmalı. Ön şart koyarak, Türkiye'de bu alandaki yardımcı doçentlerin yüzde 95'inin yolunu kapattılar. YÖK de böylesine ön koşullara karşı. Ön koşulun kaldırılması için mahkemeye başvurdum. Eğer, torpilli olduğunu iddia ettiğim kişi bölümümüze alınırsa, onlarca akademisyenin hakkının yeneceğini düşündüğümden bir dava daha açacağım. Akademik kurumlara torpilli atama yapılmamalıdır. Atama bir ay içerisinde yapılacak."

'AKADEMİK KADROLARA EN İYİLER ALINMALIDIR'

Üniversitede yaşanan dedikoduların mahkemeye yansıması ve açığa çıkmasının ardından işin iç yüzünü yakın çevresiyle paylaşma gereksinimi duyduğu için görüşlerini dile getirdiğini kaydeden Prof. Dr Ardıç, Facebook'taki sayfasında da özetle şunları yazdı:

"Söz konusu kadroya getirilen ön şartlarla asistanlığı dahil 8 yıldır söz konusu ana bilim dalında görev yapan, tüm akademik kriterlere uygun olduğu ve bu kadro için gerekli koşullara kat be kat sahip olan akademisyenlerin yolu kesildi. Ana bilim dalı başkanlığına alınmak istenen kişi hangi yüzle gelip benimle ameliyata girecek. Ben ona nasıl güvenip bir şeyler öğreteceğim veya camia ile tanıştıracağım. Tüm bu süreçte bir hata yapıldığı düşüncesiyle kademe kademe tüm yetkililerle görüştüm. Yetkililer, hata olmadığını söyledi. Bunca yıldan ve emekten sonra ilk defa anabilim dalı kurulunun kararının aksine, yapısına müdahale eden saygısız bir davranış ile karşı karşıya kaldık. Prensip olarak üniversitenin sorunlarını başkalarıyla tartışmam, eleştirilerimi ve önerilerimi direkt ilgili kişiye söylerim. Ancak olayın mahkemeye yansıması ve aleniyet kazanması nedeniyle işin doğrusunun bilinmesini tercih ediyorum. Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na ve bana büyük bir akademik saygısızlık yapılmıştır. Anabilim dalımıza alınmak istenen kişi işe alınırsa kesinlikle dava açacağım. Akademik kadrolar torpilli tanıdıkların iş bulma yeri değildir. Kendime, taşıdığım sorumluluğa ve üniversiteme olan saygım nedeniyle olayı görmezden gelemedim. Yapabileceğim başka bir şey olsaydı, yıllarca yöneticiliğini yaptığım kendi kurumuma dava açmak istemezdim."

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı ise konuyla ilgili açıklama yapmadı.

FI(AÖ/COŞ)