Sivas'ta eşi Gülhanım Elden ile birlikte yaşayan 8 çocuk babası eski milli atlet Mustafa Elden, 1955 yılında çeşitli uluslararası maraton koşularında elde ettiği başarılardan dolayı o dönemki adıyla 'Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü'nün isteği ile Sivas Beden Terbiyesi İl Müdürlüğü tarafından arsayla ödüllendirildi. Kadıburhanettin Mahallesi'nde bulunan arsaya 1963 yılında 1280 TL sembolik ücret ödeyerek sahip olan Mustafa Elden, belediyeden ruhsat alarak satın aldığı arsaya önce ahşap, sonra da betonarme 2 katlı ev yaptırdı. Ancak, Elden, 1976 yılında kendisine gelen arsasının tapu iptali tebliği ile neye uğradığını şaşırdı.

Satın aldığı arsanın yetkililer tarafından kendisine yanlışlıkla verildiğini ve en kısa sürede boşaltılması gerektiği iletildi. Arsanın Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğüne değil kendilerine ait olduğunu belirten Sivas TCDD 4'üncü İşletme Bölge Müdürlüğü'nce tapu iptal davası açıldı. Elden açılan tapu iptal davasını kaybetti. Arsayı en kısa sürede boşaltması istenen Elden Sivas 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ne karşı dava açtı. Oturduğu yeri boşaltması ve oturmuş olduğu yıllara ait arsa kullanım bedeli kendisinden faizi ile istenen Elden, 36 yıldır arsayı kaptırmamak için hukuk mücadelesi veriyor. Arsa üzerine yaptığı evde ise kiracı oturuyor.

"BUNU HAK ETMEDİM"

Aynı zamanda Kore Gazisi olan Mustafa Elden, Türkiye'de düzenlenen yarışlarda elde ettiği başarılar nedeniyle Türkiye'yi Akdeniz Oyunları'nda 1954 yılında temsil etme hakkı kazandığını hatırlatarak şöyle konuştu:

"42 kilometrelik maratonda Balkan 1'incisi oldum. Bu başarımın ardından Sivas'a geldim. O dönem Sivas Valisi olan Mehmet Varinli ile diğer yetkililer almış oldukları karar ile bana arasa hediye ettiler. Ben kendilerinden böyle bir hediye istemedim. Almış olduğum bu hediye arsaya da belirlemiş oldukları sembolik rakamı ödedim. Arsaya ev yaptırdım. 1976 yılında bana bir mahkeme kararı geldi. 'Bu yer TCDD'ye ait 15 gün içinde boşaltın' dediler. Bu tebliği alınca çok üzüldüm. Tekrar Kore Savaşı'na gitmiş gibi oldum. Birçok yere müracaat ettim sonuç alamadım. Bu arsayı ben istemedim, kendileri verdiler. Bunun üzerine ben de onlara dava açtım. Davamız devam ediyor. Gücüm yettiği kadar mücadele edeceğim. Uykularım kaçar oldu. Yetkililerden yardım istiyorum. Benim bu işime bir çözüm bulsunlar. Türkiye'yi çeşitli uluslararası turnuvalarda temsil ettim. Çok sayıda uluslararası organizasyonda başarılar elde ettim. Ben bunları hak etmiyorum."



HY(EA/İD)