CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, geçen yıl Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına AK Parti Ordu eski Milletvekili Ayhan Yılmaz ile Ordu'nun Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar'ın da aralarında bulunduğu toplam 5 kişinin rüşvet aldıklarını ileri sürerek şikayetçi oldu. Milletvekilleri, Ordu'nun Aybastı İlçesi Perşembe Yaylası'na TOKİ tarafından yapılacak 254 konutun ihale süreci ile bağlantılı olarak özel bir şirketin yetkilisi Şemsettin Özcan'ın Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar ve 23'üncü dönem AK Parti Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz arasında gerçekleşen para alışverişine ilişkin görüntüleri içeren 35 dakikalık CD'yi de kanıt olarak verdi.

Milletvekillerinin şikayeti üzerine, dilekçeler Ağır Ceza Mahkemesi bulunduğu göz önüne alınarak Ordu’nun Ünye İlçesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Burada konuyla ilgili soruşturma başlatan savcı önceki hafta eski Milletvekili Ayhan Yılmaz, Belediye Başkanı İzzet Gündoğar hakkında 'rüşvet almaktan', özel şirket yöneticileri Cengiz Özcan, Şemsettin Özcan ve Hakan Alpay hakkında ise 'rüşvet vermekten' dolayı 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Olayı ortaya çıkaran ve bilgisayara kayıtlı görüntüleri dağıttığı ileri sürülen zabıta amiri Mitat Aksu hakkında da Aybastı Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'Özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek, özel hayatın gizliliğini ihmal etmek' suçlarından 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

DEVLET 3.5 MİLYON ZARAR ETTİ

Ünye Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, davada kanıt olan görüntülerin kayıt edildiği kameraların Belediye Başkanı İzzet Gündoğar tarafından kurulduğunu ve çalıştırıldığını, görüntülerin yasal bulgu niteliğinde olduğunu ve 5 Ağustos 2010 tarihinde kaydedildiği belirtildi. Ayrıca iddianamede devletin 3 milyon 500 bin TL zarara uğratıldığı ileri sürüldü. Diğer taraftan görüntülerde yer alan ve rüşvet olarak verildiği ileri sürülen paranın ise miktarının tespit edilemediği açıklandı. 

YILMAZ: PARA KÖYLÜLERE DAĞITILDI

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına ifade veren eski Milletvekili Ayhan Yılmaz, özel şirket yetkililerinin karşılıksız yardımlar yaptıklarını bildiğini ileri sürerek, "Çatalpınar İlçesi Sayacatürk köylülerinin uzun yıllardır kullandıkları ve tapusu bulunmayan fındık bahçelerinden yol geçecekti. Ben de köylülere onlara mağdur etmeyeceğimizi söylemiştim. Şirket yetkilisi Hakan Alpay’ın bu konuda yardımda bulunup- bulunmayacağını sordum. Yardım yapabileceğini söyledi. Bunun üzerine Hakan Alpay’ın 30 bin TL’yi Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar’ın makam odasına getirdi. Burada parayı teslim aldık. Ve Sayacatürk Köyü Muhtarı Kadir Ovalı’ya verdik" dedi. Yılmaz, Perşembe yaylasının turizm olarak kalkınmasını sağlamak amacıyla sadece TOKİ’nin gündemine aldırdığını, bunun dışında ihale işlemleri ve ruhsat işlemlerini takip dahi etmediğini savundu. Köy muhtarı ve bazı köylüler de parayı Ayhan Yılmaz’dan tutanak karşılığında aldıklarını söyledi. 

Aybastı Belediye Başkanı İzzet Gündoğar, savcılıkta verdiği ifadede CD’deki görüntülerin rüşvetle ilgili olmadığını ileri sürdü. Başkan Gündoğar, görüntülerin Belediye Zabıta Amiri Mitat Aksu tarafından dağıtıldığını belirterek, özel şirketin yetkilisinden alınan paraları köylülere dağıttıklarını söyledi.



NK(İS/İD)