Sivas olaylarına ilişkin 7 sanık hakkındaki davanın zaman aşımından düşmesi, Sivas Demokrasi Platformu üyeleri tarafından protesto edildi. Protestoya Pirsultan Abdal Derneği, Halkevleri, TKP, CHP, Eğitim-Sen gibi birçok sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisinin de bulunduğu yaklaşık 250 kişi katıldı. Hükümet Meydanı'nda toplanan grup 'Katliamcıları siz affetseniz de zaman affetmeyecek' yazılı pankart açıp, 'Katil devlet hesap verecek' ve 'Sivas'ta yakanlar AKP'yi kuranlar' sloganları atarak otel önüne kadar yürüdü. Bu sırada polisin grup etrafında ve şimdi Bilim ve Kültür merkezi olarak kullanılan eski Madımak Oteli binası önünde geniş güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Eski Madımak Oteli'nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne kadar gelen grup adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sivas Temsilcisi Hidayet Yıldırım açıklama yaptı. Yıldırım, Ankara 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin Sivas davasında firari sanıklarla ilgili olarak verdiği zamam aşımı kararı Türkiye toplumu için tam bir utanç belgesi olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bu karar insan haklarına eşitliğe ve adalet duygusuna vurulmuş bir darbedir. Bu karar, yalnızca 5 katliam sanığının affedilmesi ile sınırlı değildir. Bu karar, Madımak Oteli'ni yakmak için 8 saat otel önünde 'Yakın ula yakın, Cumhuriyet burada kuruldu, burada yakılacak' diye slogan atan binlerce katliam sanığı zanlısının affedilmesidir. Mahkeme bu karar ile bir kez daha insanlığı yakmış, Madımak'ta canlarımızı yakarak insanlığa karşı suç işlemiş binlerce sanık zanlısını cesaretlendirmiştir. Nitekim hem Başbakan Erdoğan'ın mahkemenin verdiği bu kararı 'Milletimize hayırlı olsun' şeklinde yorumlaması, hemde aynı gün, Ankara Adliyesi önünde toplanan binlerce kişiye polisin biber gazı ve tazyikli su ile dört bir yandna saldırması da bu meydan okumaların açık işaretleridir.Başbakan Tayyip Erdoğan, Başbakanlığın vermiş olduğu sorumluluktan öte adeta Ortaçağ karanlığını taşıyan anlayışıyla yapmış olduğu beyanlarıyla katliam zanlılarını koruma cihetine girmiştir. Bunun somut öreneğini İstanbul Üniverstesinde 16 Mart Beyazıt, Halep'çe ve Sivas Madımak katliamı davasının zaman aşımına uğramasını protesto eden öğrencilere yöenlik Başbakanın ifadesiyle Dindar ve Kindar gençlik 'Yaktık yine yakarız' sloganlarıyla çivili sopalarla saldırarak terör estirdiler. Yine Başbakanın açıklamasında katliam sanık yakınlarından 18 yaşın kız çocuklarının yanına ağlayarak geldiklerinde üzüldüğünü söylüyor. Başbakana sormak gerekir.Ya 12 yaşında Koray Kaya, Menekşe, Asuman, Asım amcanın katledilmesi sizi üzmüyor mu. Bugün geldiğimiz noktada gerek bugünkü AK Parti iktidarı gerekse bundan önceki siyasi iktidarlar davanın zaman aşımına uğramasından birebir sorumludurlar."

Davanın 13 Mart'ta zaman aşımına uğramasından sonra bugün AK partili bazı bakanların 'Sivas davası yeniden ele alınmalı' söylemini timsahın sahte gözyaşlarına benzeten Yıldırım şunları ekledi:

"Sivas katliamı sanıklarını savunan 21 avukat AK Parti'nin içinde çeşitli düzeylerde görev alması bunlardan 5'nin AK Parti milletvekili olması hatta birinin kabinede yer alması bu samimiyetsiz yaklaşımın açık göstergesidir. Yine söz konusu davanın insanlığa karşı işlenen suçlar kapsamına alınmasını içeren kanun teklifi AK Parti grubu tarafından 17 kez reddedilmiş, gerçek yüzlerini göstermişlerdir. Özel yetkili mahkemeler ve terörle mücadele yasasıyla muhalefete karşı bir siyasi soykırıma yönelen AK Parti iktidarının nefret söylemi toplumu ayrıştırmaya ve saflaşmaya ittiği görülmektedir."



HY(EA/İD)