Ayvalık'ın en önemli eski yapılarından biri olan, yıllarca define arayanların talan ettiği Taksiyarhis Kilisesi, Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’nca müze olarak düzenlenmek amacıyla 49 yıllığına kiralandı. 9 milyon lira harcanarak restore edilecek olan kilise kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılacak. Ayvalık’ın en prestijli yapılarından biri olarak gösterilen Taksiyarhis Kilisesi’nde restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Tarihi yapının 3 yıl içinde tamamlanıp kültür ve sanat müzesi olarak hizmete açılacağı kaydedildi.

Tarihi yapıların restorasyonunun Ayvalık için önemli bir kazanç olacağını vurgulayan Kaymakam Nihat Nalbant, "Restorasyon çalışmaları tamamlanınca kültürel ve sanatsal etkinliklerde kullanılacak. İlçede kültür turizmi canlanacak. Bu yapıların kurtarılması Ayvalık’ın zenginliğini daha da arttırır, kültür turizmini canlandırır" dedi.

FİLİZ ALİ’NİN DE TALEBİ OLMUŞTU

Ünlü yazar Sabahattin Ali’nin kızı olan ve aynı zamanda Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AİMA) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Filiz Ali, beş yıl önce Ayvalık’a gelen Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan Taksiyarhis Kilisesi'nin restore edilip, AİMA’nın sanatsal etkinliklerinde kullanılması yönünde talepte bulunmuştu. Bakan Günay da, Filiz Ali’nin önerisinin değerlendirileceği sözünü vermişti.

DEFİNECİLER TALAN ETMİŞTİ

Taksiyarhis, Alibey Adası (Cunda)’nın en büyük ve önemli kiliselerinden biri. Kilisenin yapım yılının 1873 olduğu tavandaki bir mühürde yazıyor. Mermer işçiliği, tavan süslemeleri, ikonları, balık derisi üzerine yapılmış azize portreleri ile döneminin en önemli kiliselerinden biri olan Taksiyarhis, uzun zamandır define avcılarının uğrak yeriydi.

Daha önce, adadaki harap bir şapeli ve değirmeni restore ettiren Rahmi Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı, 2007’de de Coca-Cola’nın CEO'su Muhtar Kent’in anne-babasının adını verdiği verdiği 'Sevim ve Necdet Kent Kütüphanesi'ni hizmete açmıştı.



AE(İÖ/CK)