Serpil KIRKESER/İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nda dinlenen Gizli Tanık Selçuk, 2004-2005 yıllarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik bir otomobile C4 tipi patlayıcı yerleştirilerek suikast planlandığını iddia etti. Tanık "Selçuk" Arif Doğan, Veli Küçük, Levent Ersöz ve Muzaffer Tekin gibi sanıklarla ilgili de şaşırtıcı iddialarda bulundu.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 248. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada emekli Orgeneral Hurşit Tolon, emekli Orgeneral Hasan Iğsız, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık hazır bulundu. 16 celse men edilen CHP İzmir Milletvekilli Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı.


GİZLİ TANIK SELÇUK DİNLENDİ


Gizli Tanık Selçuk'un geç gelmesi nedeniyle saat 09.00'da başlaması gereken duruşma saat 11.30'da başladı. Gizli tanık odasında ifade veren Gizli Tanık Selçuk'un sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonunda bulunan ekranlara yansıtıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Emniyette verdiğiniz ifadenizde dava sanıklarından Arif Doğan, Veli Küçük, Levent Ersöz ve Muzaffer Tekin'le ilgili iddialarda bulunmuşsunuz. İsmi geçen kişilerle nerede tanıştınız, anlatır mısınız?" diye sordu.


Gizli Tanık Selçuk, 1991 -1999 yılları arasında Jandarma İstihbaratta haber elemanı olarak görev aldığını söyledi. Dava sanıkları Küçük, Doğan, Ersöz ve Tekin ile arkadaşları vasıtasıyla tanıştığını anlatan Gizli Tanık Selçuk, "Küçük, Doğan, Ersöz ve Tekin ile Doğu Anadolu, Ankara ve çeşitli illerde görüşmelerim olmuştur" dedi. Levent Ersöz ve Veli Küçük'ün Rus istihbaratı, KGB ve gizli servisleriyle görüştüklerini bildiğini iddia eden gizli tanık Selçuk, "Uyuşturucuyu yurtdışına bazı kişilerle gönderiyorlar. Vatanseverlik yaptıklarını söylüyorlar. Ne kadar vatanseverler" dedi.


"FAİLİ MEÇHUL CİNAYETLERDE ROL ALDIĞINI İYİ BİLİYORUM"


Gizli Tanık Selçuk, "Veli Küçük ve Muzaffer Tekin'in başka bir grup içinde yer aldıklarını ve emekli olduktan sonra gizli ve aktif bir takım görevler içinde rol aldıklarını iyi biliyorum. Faili meçhul cinayetlerde de aktif rol aldığını iyi biliyorum" diye konuştu. Dava sanıklarından Levent Ersöz'ün JİTEM içinde özel bir ekibi bulunduğunu belirten Gizli Tanık Selçuk, Kaşif Kozinoğlu'nun da bu ekibin MİT ayağını oluşturan kişiler arasında yer aldığını iddia etti. Gizli Tanık Selçuk, dinlenmesinin ardından eski ifadelerinin okunmasına geçildi.


BAŞBAKAN ERDOĞAN'A SUİKAST İDDİASI


Savcılık ifadesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast konusunun geçmesi üzerine Gizli Tanık Selçuk, eklemelerde bulunacağını belirterek söz aldı. Gizli tanık Selçuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kısıklı'daki evinin yakınındaki oto yıkama istasyonunda çalışan Recep aldı bir kişiye, Başbakan'a suikast girişiminde bulunması için Savaş adlı yarbay tarafından telkinde bulunulduğunu, ancak bu kişinin teklifi kabul etmediğini iddia etti.


Gizli Tanık Selçuk, oto yıkama istasyonunun Başbakan'ın geçiş güzergahı üzerine olduğunu anlatarak "Oto yıkamada çalışanın güveni kazanılmış, arkadaşlık kurulmuş. Yıkaması için boş bir araba bırakılmış. C-4 patlayıcı yerleştireceklermiş. Ancak oto yıkamacı, Başbakan Erdoğan'ın hemşehrisi olması nedeniyle bunu yapmaktan vazgeçmiş. Oto yıkamacı, teklif yapan kişilere 'Başbakana suikast yapmak vatana görev olmaz, hatta vatan hainliği olur' demiş" dedi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin “Bu teklif hangi yıl yapılmış" sorusu üzerine Gizli Tanık Selçuk “2004- 2005 yıllarında yapılmış" diye cevap verdi.


ERGİN SAYGUN HASTANEDE


Ergenekon Davası'na bakan mahkeme dün aldığı ara kararda, Balyoz Davası'nda 18 yıl hapisle cezasına çarptırılan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un savunma tanığı olarak dinlenmesine karar vermişti. Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi gören Saygun'un bugün görülen duruşmaya katılamayacağı öğrenildi.


Duruşmaya öğle arası verildi.


DG (MK)