Eskigediz Belediye Başkanı AK Parti’li Feridun Altıntop, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Arkeolojik SİT, Doğal SİT ve Kentsel SİT alanları arasında ilan edilen Eskigediz Beldesi'ndeki tarihi değerlere sahip çıktıklarını söyledi. Tarihi Kentler Birliği’ne üye olan Eskigediz Beldesi’ndeki evlerin iki yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarının devam ettiğini belirten Altıntop, çok eski bir geçmişe sahip olan beldeyi tüm tarihi zenginlikleriyle birlikte koruyarak iç ve dış turizme yönelik bir çekim merkezi haline getirmeyi planladıklarını kaydetti. Belediye olarak iki yıldan beri yürüttükleri yoğun girişimler sonunda beldede bulunan 'Tescilli Sivil Mimarlık Örneği' yapı sahiplerine eski yapı düzenleme ve restorasyon konusunda çeşitli kolaylıklar getirildiğini ifade eden Altıntop, Eskigediz Evleri'ni oluşturan bu tür yapı sahiplerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne Proje yardımı ve Projesi hazırlanmış olan binalar için Uygulama yardımı başvuruları yaptırıldığını dile getirdi.

Feridun Altıntop, Kütahya genelinde 2012 yılı için 18 binaya roje yardımı yapılacağını, bu yardımlardan 16'sının Eskigediz'de bulunan binalara ayrıldığını kaydetti. Altıntop, "Ayrıca il genelinde 18 adet binaya da uygulama yardımı yapılacak. Yine bunlardan da 16 tanesi beldemizde bulunan binalara ayrılmıştır. 16 adet bina için ev başına 30 bin lira olmak üzere toplam 480 bin lira ödenek tahsis edilmiştir. İzmir Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yer teslimleri yapılmış olup işin yüklenicisi olan Göçen Zafer İnşaat Ltd. Şti. tarafından tamir ve tadilata başlanmıştır. Yapılan incelemelerde 16 adet binanın ilk olarak aciliyet gerektiren kısımları yapılacak olup bu kapsamda projelerine uygun olarak çatıları, dış cephe sıvaları, dış cephe kapı ve pencereleri sökülüp yenilenecektir" dedi.

TARİHİ 5500 YILLIK

Altıntop, tarihi 5500 yıllık geçmişe uzanan ve Kutsal Attis adına Kadys adıyla kurulduğu tahmin edilen Eskigediz’in, Kimmerler, Persler, Büyük İskender İmparatorluğu, Bergama Krallığı, Roma ve Bizans İmparatorluklarına yerleşim alanı ve piskoposluk merkezi olduğunu anlattı. Atıntop, "1313 yılında Umurbey tarafından fethedilerek Germiyanoğulları Beyliği’ne bağlanan ve 1390'da Osmanlı Devletine katılan Kadys'in Gazanferağa Külliyesi, Muratbey Zaviyesi, İsabey Camii ve Sunullah Çelebi Külliyesi gibi anıt yapılarla tarihi zenginliği iyice artmıştır. Önce Gedüs, daha sonra Gediz olarak anılmaya başlanan Eskigediz, 1670 yıllarında iki bin konutlu bir yerleşim bölgesi haline gelmiş ve kentte 1866 yılında belediye kurulmuştur" diye konuştu.

SAFRANBOLU YA DA BEYPAZARI GİBİ

Altıntop, 1970 yılında yaşanan ve bin 86 kişinin öldüğü depremin ardından, 6 km. güneyde yeni Gediz İlçesi’nin kurulduğunu ve Eskigediz’in belde olarak kaldığını hatırlattı. Altıntop, "Çeşitli medeniyetlere ve unutulmaz hatıralara ev sahipliği yapan 3 bin 261 nüfuslu Eskigediz'in tüm tarihi zenginliklerinden hiç bir şey kaybetmemesine çalışıyoruz ve buna kararlıyız. Bu kararlılıkla Eskigediz Evleri'ni restorasyonla koruyarak Safranbolu ve Beypazarı gibi turizm merkezi haline getirmeyi planlıyoruz. Yok olmakla karşı karşıya olan tarihi Eskigediz Evleri'ni restorasyonla geri kazanıp bu güzel beldeyi eski dokusuyla yaşatacağız" dedi.



MA(İÖ/BT)