Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri, bir ihbar üzerine Mezitli Belediyesi'nde 2004-2009 yılları arasında yapılan ihale ve bazı alım satım işlemlerini incelemeye aldı. Yaklaşık 1.5 yıl süren çalışma ardından elde edilen bilgiler doğrultusunda 13 Mart'ta yapılan operasyonda gözaltına alınan eski Başkan Hakan D. ile işadamı Tarkan K. tutuklandı. Hakan D.'nin döneminde Belediye Başkan Yardımcısı olan eşi A.D. ile Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu Başkanı T.K.'nın da aralarında bulunduğu şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Haklarında 5'er yıldan 10'ar yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 2'si tutuklu 85 sanığın yargılanmasına Mersin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşmada Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı 250 sayfalık iddianame okundu, sanıkların kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme heyeti, sanıkların savunmalarını hazırlamalarını için duruşmaya erteledi.

T.K. SAYESİNDE KURTULDUK

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede Hakan D.'un belediyedeki yolsuzluk soruşturmasını araştıran Teftiş Kurulu Başkanı T.K. ile rüşvet anlaşması yaptığı ileri sürüldü. İddianamede, Mersin Valiliği'nce Mezitli Belediyesi'nde soruşturma yapmak üzere görevlendirilen T.K.'nın, Başkan Hakan D. ve yakınlarını soruşturmadan kurtarmak amacıyla 400 bin TL ve 2 dizüstü bilgisayarı rüşvet olarak aldığı, almış olduğu para ve bilgisayarlar karşılığında olaylara yüzeysel değindiği iddia edildi. T.K.'nın rüşveti aldıktan sonra usulsüzlük tespit edilen evrakların değişmesini sağladığı, belediyede bulunan satın alma bilgisayarını alıp, başka bir adrese kurduğu, bu durumu öğrenen Hakan D.'nin de, "Çok şükür, T. sayesinde çok ucuz atlattık, bu konuyla ilgili kimsenin yanında bir şey konuşmayın" diyerek etrafına telkinde bulunduğu, daha sonra, söz konusu bilgisayar üzerindeki belgelerde yapılan değişikliğin ileriki dönemlerde ortaya çıkma ihtimali üzerine bilgisayarların hırsızlık süsü verilerek ortadan kaybedildiği vurgulandı.

Ayrıca, Hakan D.'un eşi A.D.'nin kredi kartlarından yaptıkları harcamaları, bu kartlarla yapılan ödemelerin aylık gelirlerinin 3-4 katı olduğuna da dikkat çekildi. Halen merkez Toroslar İlçesi Belediye Başkan Yardımcısı olan A.D.'nin, belediyeden alacaklı olan firmalardan yüzde 25 pay almadan ödemeleri yaptırmadığı, yüksek miktardaki kredi kartı giderlerinin haksız kazanılan yöntemlerle elde edilen paralarla ödendiği iddia edildi.

SIK SIK ANKARA DİYE RUSYA'YA GİTMİŞ

Sanıklardan Muhasebe Müdürü R.G.'nin her türlü ödemeden mutlaka pay aldığı, mal varlığı incelendiği taktirde durumun hemen anlaşılacağı anlatılan iddianamede, Başkan Hakan D.'nin ise sık sık Ankara'ya görevli olarak gittiği, ancak bunların bir çoğunda Ankara'ya hiç uğramadığı, daha çok Rusya'ya gittiği, bu durumunun pasaport ve gümrük kapılarının incelenmesiyle belirlendiği kaydedildi.

ŞEHİTLİĞİ BİLE KULLANMIŞLAR

İddianamede şehitliğin yolsuzluğa alet edilmesi, "En acı olan şehitliği bile yolsuzluğa alet etmeleri" başlığı altında yer aldı. Hakan D.'nin terör örgütüyle mücadelede hayatlarını kaybeden güvenlik elemanları için şehitlik yapmaya karar verdiği, halkın şehitler konusunda duygusal olmasını da fırsat olarak kullandığı, inşaat malzemelerinin büyük çoğunluğunu bağış olarak temin ettiği, ancak bu malzemeleri satın alınmış gibi göstererek zimmetine para geçirdiği de iddia edildi.



AŞ(OA/AAA)(FOTOĞRAF)