Hilmi Güler, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nde (MAKÜ) 'Türkiye'nin Enerji Politikası Açısından Yenilenebilir Enerji ve Doğal Kaynakların Kullanımı' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Konferansa, Burdur Vali Yardımcısı Hamdullah Suphi Özgödek, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, resmi kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Türkiye'nin sahip olduğu enerji ve tabii kaynakları harita üzerinde sunum yaparak anlatan Güler, Türkiye'nin endüstri ev tarım ağırlıklı ekonomiye sahip bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'de petrol arama çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Güler, bu amaçla bütün Karadeniz'in tarandığını belirtti.

KARADENİZ'DE PETROL VE DOĞALGAZ REZERVİ VAR

Uzmanların raporlarına göre Karadeniz'de petrol ve doğalgaz rezervi bulunduğuna işaret eden Güler, ancak denizdeki petrol sondajlarının maliyetli olduğuna değindi. Denizdeki bir sondajın 150 milyon dolar, karadakinin ise 3 milyon dolara mal olduğunu kaydeden Güler, "Açılan sondajdan kaliteli petrol çıkması biraz da şans işi. Bunları hesaba katarak çalışma yapmalıyız. Türkiye, endüstri ve tarım ağırlıklı bir ülke. Türkiye'nin kaderini petrole bağlamadık" dedi.

BURDUR İDEAL BİR KENT

Sunumunda, Burdur'un enerji ve tabii kaynaklarına da yer veren Güler, Burdur'un güneş ve rüzgar enerjisi için ideal bir kent olduğunu söyledi. Burdur'da özellikle yenilenebilir enerji konusunda pek çok kaynak bulunduğuna işaret eden Güler, şöyle dedi:

"Güneş enerjisi kullanılabilir. Onun dışında hatırı sayılır şekilde rüzgar var, haritasını çıkarmıştık. Hatta geçende bazı yerlerin çatısını uçuracak kadar şiddetli rüzgar olduğunu gördük. Bu sürdürülebilir şekilde kullanılırsa, müthiş bir avantaj sağlanılabilir. Besicilikle biyogazı çok rahatlıkla birleştirebiliriz. Gölle ilgili çalışmalar yapılabilir. Bir taraftan gölüyle, bir taraftan MAKÜ'yle müthiş bir grup var. Öğrencilerin de katkılarıyla Burdur'da çok önemli projeler ortaya çıkabilir. Burdur'un bu kaynakları değerlendirmesi gerekiyor."