Olay, 27 Ağustos 2011'de merkez Çukurova İlçesi'ne bağlı Bozcalar Köyü'nde meydana geldi. Halit Çağlayan, eşi Eshabil Çağlayan'la birlikte incir toplamak için bahçeye gitti. Burada eşinin elindeki tüfekten çıkan saçmalarla göğsünden yaralanan 3 çocuk annesi Eshabil Çağlayan, hastaneye kaldırılırken yolda öldü. Gözaltına alınan Halit Çağlayan, ifadesinde elindeki kasa ve bidonları otomobile taşırken tüfeğin ateş aldığını ve eşine isabet ettiğini öne sürdü. Bunun üzerine Halit Çağlayan, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Eshabil Çağlayan'ın kardeşleri ise olayın kaza sonucu olmadığına inandıklarını ve bir öfke anında yaşandığını ileri sürerek şikayetçi oldu.

Olayın soruşturmasını sürdüren Cumhuriyet Savcısı, Eshabil Çağlayan'ın kardeşlerinin iddiası, şüpheli ve tanıkların ifadelerini de değerlendirerek Halit Çağlayan'ı yeniden gözaltına aldırarak tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk etti. Nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanan sanık Çağlayan hakkında 'eşini kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Adana 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Halit Çağlayan, 32 yıllık eşini kasten öldürmediğini söyledi. Çağlayan, "Aramızda geçimsizlik yoktu. Sadece 25 yıl önce bir kez şiddetli tartışmamız oldu. O zaman tokat atmıştım. Onun dışında şiddetli bir tartışmamız olmadı" dedi.

Eşini kaza sonucu öldürdüğünü savunan sanık Çağlayan, olay anını şöyle anlattı:

"Oruçluyduk, iftara az bir zaman kaldığı için toparlanmaya başladık. Bir elimde tüfek olduğu halde, yerdeki 3 boş bidon ile 2 plastik kasayı alıp, arabanın bagajına koyacaktım. Bir adım attıktan sonra dengemi kaybederek sendeledim. Elim tetikte olmadığı halde tüfek ateş aldı. O esnada eşim de karşımdan bana yardım etmeye geliyordu. Yönü bana dönük ve aramızda tahminen 2 metre vardı. Eşimin vurulduğunu anlayınca elimdekileri yere atarak, daha eşim düşmeden tutarak, yere yatırdım. Bir elimle kanayan yarasına tampon yaptım, bir yandan da yakın bahçede bulunan Fevzi Arık'ı telefonla arayarak çağırdım, ambulansı aramasını da söyledim."

Ölen Eshabil Çağlayan'ın oğlu İbrahim Çağlayan, kızları Eda Kocaoğlu ve Seda Şafak ise babalarıyla anneleri arasında öldürmeyi gerektirecek bir sorun bulunmadığını belirterek, "Babamızın bu olayı kasten yaptığına inanmıyoruz. O yüzden babamızdan şikayetçi değiliz" diye ifade verdi.

Ölen kadının kardeşleri Mustafa Gönülbaş, Hasan Gönülbaş, Güllü Kolankaya ile Nergün Güzel, enişteleri ile kız kardeşlerinin arasında sürekli şiddetli geçimsizlik olduğunu ileri sürerek, "Biz kasten öldürdüğüne inanıyoruz. O yüzden şikayetçiyiz" diye suçlamada bulundu. 

Mahkeme heyeti, 7 ay süren yargılama sonunda sanık Halit Çağlayan'ı 'taksirle öldürme' suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Sonra da hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek, tutukluluk süresini de gözönünde bulundurup, tahliye etti.