Olay, geçen 10 Mayıs'ta, vatandaşların polisi arayıp, Basınsitesi Semti'ndeki bir evde aile kavgası olduğunu ihbar etmesiyle ortaya çıktı. Eve gelen polisler, ev kadını Fatma Tanrıkulu'nun mutfakta kanlar içindeki cesediyle karşılaştı. Fatma Tanrıkulu'nun, Maliye'den emekli eşi Ahmet Tanrıkulu tarafından bıçaklanarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Fatma Tanrıkulu'nun 18 Kasım 2011 tarihinde, kendisini döven eşinden şikayetçi olduğu, olay günü, İzmir 6'ncı Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasına gittikleri, şikayetten vazgeçilmesine rağmen Ahmet Tanrıkulu'nun 3 bin lira para cezasına çarptırıldığı, hükmün açıklanmasının ise geri bırakıldığı anlaşıldı. Kararın ardından, Ahmet Tanrıkulu'nun öfkeyle döndüğü evinde çıkan tartışmada, eşi Fatma Tanrıkulu'yu 15 yerinden bıçaklayıp öldürdüğü belirlendi. Polis, tarafından yakalanan Ahmet Tanrıkulu, çırakırldığı mahkemece tutuklandı. Sanık hakkında 'yakın akrabayı öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İzmir 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Ahmet Tanrıkulu son kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaya, sanığın iki avukatı ile davada müşteki olarak yer alan kızı Derya Tanrıklu da katıldı. Daha önce, annesini öldüren babasından şikayetçi olan Derya Tanrıkulu, mahkemeye verdiği yazılı dilekçesinde ise şikayetçi olmadığını belirtti. Mahkeme başkanı, Derya Tanrıkulu'na dilekçenin kendisine ait olup olmadığını sordu. Genç kız da dilekçesinin kendisine ait olduğunu belirterek şikayetinden vazgeçtiğini söyledi. Sanık avukatları da müvekkillerinin suçu, kullandığı ilaçların etkisiyle işlediğini, ilk saldırıyı maktülün yaptığını öne sürdü. Avukatlar, sabıkasız ve çevresinde saygın bir kişi olduğunu belirttikleri müvekillerine ceza verilirken indirim uygulanmasını, kararla birlikte de tahliyesini talep etti. Cumhuriyet Savcısı Ahmet Şinasi Aygün de sanığın suçu tahrik altında işlediğini belirterek, buna göre cezalandırılmasını istedi.

Mahkeme başkanının, davayı bitireceklerini belirterek son sözünü sorduğu tutuklu sanık Ahmet Tanrıkulu, "Böyle olmasını istemezdim. Aldığım ilaçların etkisiyle cinayeti işledim" dedi.

Duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme heyeti, sanık Ahmet Tanrıkulu'nu eşini öldürmek suçundan önce ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. Daha sonra suçu tahrik altında işlediğini ve duruşmalardaki iyi halini de gözönüne alıp, cezayı 20 yıla indirdi. Sanık avukatları kararı temyiz edeceklerini belirtti.



BK(AÖ/SS)