Erzurum İmam Hatip Lisesi Mezunu olan Mustafa Pilatin, 2002 yılında Pasinler İlçesi'ne bağlı Kotandüzü Köyü'nde imam olarak göreve başladı. Pilatin, Cuma hutbesinde "Eşinizi ezmeyin ve sahip çıkın" diye açıklama yapınca, cemaat iddiaya göre camiye gitmeyerek kendisini protesto etti. Müftülük bunun üzerine Pilatin'i 2003 yılında Pasinler İlçesine bağlı Acı Köyü'nde görevlendirdi. Burada 2 yıl görevini sürdüren Mustafa Pilatin, merkeze bağlı Aşağı Zerdige (Aşağı Yenice) köyü halkının isteği üzerine 2004 yılında bu köye imam hatip olarak atandı. Köyde 3 yıl imam hatip olarak görev yapan Mustafa Pilatin, 2 Şubat 2007 günü öğle namazı bitiminde cemaatle sohbet etti. Cemaatten N.E., iddiaya göre caminin penceresinden dışarı bakarak yoldan geçen bir kadını gösterip, "Şu kadını dolandırıyorum. Elime geçirirsem y..." dedi. İmam Pilatin camdan dışarı baktığında sözü edilen kadının eşi olduğunu gördü ve N. E.'yi tekme tokat döverek camiden dışarı attı. Bunun üzerine N.E. yakınlarını da alarak imama saldırdı. 

Olay üzerine köye gelen jandarma, N.E., ile birlikte imama sopa ile saldıran 4 kişiyi gözaltına aldı. Zanlılar hakkında davacı olan imam Mustafa Pilatin, Erzurum kent merkezindeki Kırmacı Cami'de geçici olarak görevlendirildi.

EPİLEPSİ HASTASI OLDU

İmam Mustafa Pilatin, iddaya göre bu olayın üzüntüsünden epilepsi hastalığına yakalandı. Sık sık bayılmalar yaşayan Mustafa Pilatin imamlık görevinden alınarak Müftülük tarafından Merkez Aziziye Kur'an Kursuna hizmetli olarak verildi. 5 yıldır bu görevini sürdüren Pilatin imamlık görevine dönmek için 3 yıl önce hukuk mücadelesi başlattı. Mustafa Pilatin şunları anlattı:

"İlk sürgünümü kadınlara sahip çıkılmasını istediğim için yaşadım. Hayatımı değiştiren olay ise köyde eşime laf atan adamı camide dövdükten sonra oldu. O şahsın yüzünden önce ruh ve beden sağlığımı sonra da mesleğimi kaybettim. Yaşadığım bu olaydan sonra epilepsi hastası oldum. Bayılmalar yaşayınca İl Müftüsü Ahmet Aslan bana 4 seçenek sundu. Bunlar istifa, Çat ilçesine 100 kilometre uzaklıktaki bir köye imam hatip, yeniden kavga ettiğim şahsın köyüne gitmem, ya da geçici olarak müftülük içerisinde hizmetli olarak görev yapmam istendi. Ben de bunların hiçbirini kabul etmedim. Bana ileriki dönemlerle yeniden imamlık kadrosu verileceği söylenerek hizmetli kadrosunu kabul etmemi istediler ve imza attırdılar. Ama 5 yıldır hizmetli kadrosunda görev yapıyorum. Yeniden imamlık yapmak için 3 yıl önce mahkemeye müracaat ettim. Davam hala sonuçlanmadı. Benim bayılmam cemaate namaz kıldırmama engel olmaz. Hatta bu konuda hastane raporum var. Görme engelli müezzin ve psikolojik sorunları bulunan imam hatiplerin bulunduğu günümüzde benim imamlık yapmama bir engel bulunmuyor. Hizmetli kadrosuna geçtiğim için her ay 600 lira kaybım oluyor. Dönemin müftüsü olan Ahmet Aslan da emekli oldu. Umarım mağduriyetim kısa sürede giderilir."



Tİ(KS/COŞ)