Mardin Valilik Konağı galeri salonunda düzelenen bir törenle açılan sergiye Mardin Valisi Turhan Ayvaz, Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serder Bedii Omay, Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu ve Avustralya'nın Türkiye Büyükelçisi Ian Biggs katıldı.

Açılışta kısa bir konuşma yapan Büyükelçi Biggs, Avustralya'nın farklı kültürlerini yansıtan eserleri, Mardin gibi farklı kültürlerin büyük bir uyum içinde yaşadığı bir yerde sergilemek istediklerini söyledi. Serginin Mardin'den sonra Ankara'da sanatseverlerin beğenisine sunulacağını kaydeden Biggs, kargo firmasının yanlış tarih vermesi nedeniyle eserlerin sergi açılışına yetişemediğini dile getirdi. Eserlerin yarın sabah Mardin'de olacağını belirten Biggs, bu eserlerin 20 gün boyunca sergileneceği bilgisini verdi.

'YERLİ HALKIN ÖFKESİNİ YANSITIYOR'

Sergi hakkında davetlilere bilgi veren Biggs, eserlerde Avustralya'da yerli halkın yaşadığı acıyı, öfkeyi ve aynı zamanda olumlu bakış açısının görülebileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Serginin adı 'Mesajınız var.' Bu modern Avustralya'da şehirlerde, yerli kültürün, yerli halkın yaşadığı deneyimleri anlatan bir sergi. Avustralya'nın 23 milyon nüfusu var. Bu 23 milyon nüfusun yarım milyonu yerli kültüründen gelen kişilerden oluşuyor. Yani çok baskın bir nüfus değil aslında. Bu kültürden olan insanların uzun yıllar boyunca kimlikleri asimle edilmiş, mallarına el konulmuş ve bundan kaynaklanan öfkeyi göreceksiniz eserlerde. Aynı zamanda eserlerde olumlu bakış açısını da göreceksiniz." 

Vali Turhan Ayvaz da, eserlerin Kahire'den geldiği için açılışa yetişemediğini, yarın bu eserlerin herkes tarafından görülebileceğini belirtti. Vali Ayvaz, Mardinli sanatçıların Biggs için hazırladığı tabloyu hediye etti ve eserin Büyükelçilikte asılmasını istedi.



NG(GG/COŞ)