Tire’de Giritli Köyü adıyla da bilinen Turgutlu Köyü’nde yaşayan ve köy halkı tarafından 'Kako' lakabıyla çağrılan Mehmet Kala küçük yaşta çocuk felci geçirdiğini, sonrasında iyileştiğini, ancak elleri ve ayaklarında hafif bir sakatlık kaldığını belirtti. Mehmet Kala, "Ellerimi ve ayaklarımı tam kullanamıyorum. Özellikle uzun yol yürüyemiyorum. Bu yüzden çocukluktan beri eşekleri hep ulaşım aracı olarak kullandım. Dolayısıyla eşekler benim elim ayağım oldu" dedi. Bugüne kadar 5 eşek sahibi olduğunu anlatan Kala, son eşeği karakaçanın iki ay önce doğum yaptığını ve bir dişi sıpa dünyaya getirdiğini söyledi.

ANNESİ YILAN SOKMASI SONUCU ÖLMÜŞ

Kala, "Karakaçan, doğum yaptıktan 10 gün kadar sonra zehirli yılan tarafından sokuldu ve öldü. Doğum yaptığı için süt veriyordu hayvan. Yılan süt kokusuna gelmiş olsa gerek. O ölünce yavrusu ortada kaldı. Anası öldüğü için biz de sıpanın adını 'Garip’ koyduk" diye konuştu.

Ortada kalan sıpaya en iyi şekilde bakmak için kolları sıvadıklarını ifade eden Kala şöyle konuştu:

"Karım 46 yaşındaki Aysel Kala  ile birlikte yavruyu pet şişeden yaptığımız biberonla, inek sütü vererek beslemeye başladık. Zavallı hayvan zamanla bize çok alıştı. yanımızdan hiç ayrılmıyor. Karım Aysel nereye gitse arkasından gidiyor. Aysel ona kızdı mı küsüyor, gidip saklanıyor."

KÖYLÜ ÇOCUKLARIN SEVGİLİSİ OLDU

'Garip’in köydeki çocuklarının da sevgilisi olduğunu ifade eden Kako Mehmet, "Çok şirin bir hayvan, kendini sevdiriyor. Köyün maskotu oldu. Sadece biz değil, başta çocuklar olmak üzere köydeki herkes Garip’i çok seviyor. Özellikle çocuklar, ondan ayrılmıyor. O da sevildiğini bildiği için, çocukların yanından ayrılmıyor" dedi.

2 YAŞINA GELİNCE BİNECEK

Sağlık sorunu olduğu için motorlu taşıt kullanamadığını belirten Mehmet Kala, “Son eşeğimi kaybettikten sonra hiçbir yere çıkamaz oldum. Çevre köylere, bağa, bahçeye gidemiyorum. Sıpamız Garip’in çabucak büyümesi için karıma daha fazla süt vermesini ve iyi beslemesini söyledim. Garip iki yaşına geldiğinde ona bineceğim" diye konuştu. 



KK(İÖ/COŞ)