Palandöken'deki Türkiye Kayak Federasyonu önünde toplanan yaklaşık 200 kişi ellerinde, 'Recep Akdağ hemşehrine sahip çık', 'Camia burada sanal kahramanlar nerede?', 'Bu ceza başkana değil bize verilmiş', 'Kayak sporu sensiz olmaz', 'Spor Bakanını göreve davet ediyoruz', 'Sayın Başbakanım bize sahip çık' yazılı döviz ve pankartlarla Başkan Özer Ayık'a destek verdi. Kayak takımlarını yakan bazı milli sporcular, kararın geri alınmaması halinde artık kayak yapmayacaklarını söyledi. Burada kayağa gönül verenler adına bir açıklama yapan Erzurum Kayak Kulübü Başkanı Nuri Tüzemen, Aslı Nemutlu'nun ailesinin kızlarının ölümüyle şov yaptığını öne sürdü. Özer Ayık'ın kayak sporunda çağ atlattığını ifade eden Tüzemen, şöyle dedi:

"Özer Ayık için yapılan haksızlık için burada toplanmış bulunuyoruz. Elim bir kaza sonucu kaybetmiş olduğumuz Aslı Nemutlu'nun üzerinden şov yaparak bugünlere gelindi. Bizler kızımızın ölüsüne saygı duyduğumuz için hep sustuk. Yorum yapmadık. Fakat gelin görün ki ne ailesi ne de farklı muhalif gruplarımız hiçbir zaman susmadı. Bunu koz olarak kullandılar. Atık sesimizi duyurmanın zamanı geldi. Başta Başbakanımız olmak üzere Spor Bakanı Suat Kılıç ve hemşehrimiz Sağlık Bakanı Recep Akdağ'dan Federasyon Başkanımıza sahip çıkmalarını istiyoruz. Çünkü Özer Ayık kayak bir devrim yapmıştır. Biz kayağa gönül verenler her zaman her yerde başkanımızın yanında olacağız. Eğer bir futbolcu sahada düşüp öldüğünde suçlu Futbol Federasyonu Başkanı ise başkanımız da suçludur."

Nemutlu Ailesi'nin çocuklarını toprağa verdikten sonra muhaliflerle bir olup adeta şov yapmaya başladıklarını iddia eden Tüzemen şöyle konuştu:

"Aslı kızımızın anne ve babası bir gazeteci ile yaptığı röportajda öyle bir poz vermiş ki buna kimse 'Şov değil' diyemez. Fotoğrafta hiç de yaslı bir aleye benzemiyor. Bunu kamuoyunun yorumuna bırakıyorum. Aileye yine aynı röportajında, 'Çürümeye yüz tutmuş kamu yönetiminin de ıslahı için var gücümüzle çalışacağız' demekle neyi kastediyor? Kamu dediğin devlettir. Devleti bu şekilde zan altında birakmaya ne hakkı var? Diğer taraftan kamu yönetimin bir an evvel görevini ihmal eden gereğini yerine getirmeyen kamu görevlilerini koruma içgüdüsünden vazgeçip gerekli cezaları vermesi en büyük dileğimiz demekle neyi kastediyor. Burada hem adliye hem de Gençlik Spor ceza kuruluna müdahale ettiler. Ayşe Nemutlu hanımefendi her Erzurum'a geldiğinde adliyeden çıktıktan sonra basın toplantısı düzenledi. Devamlı gittiği adliyede savcıları baskı altında bıraktı. Ben de buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Türkiye'de adalet varsa bunun gereğinin yapılmasını istiyorum. Bizler ölen kımızı Aslı'nın ismini yaşatmaya istedik, ailesi yok etmeye çalıştı. Bundan sonra elimizden gelen her şeyi yapacağız. Böyle devam ederse biz kayağı bırakacağız, yarışlara katılmayacağız. Erzurum olarak Türk Milli Takımı'na en çok kayak veren camiayız. Bu karar onanırsa kayaklarımızı yakıyor ve bir daha giymemek üzere bırakıyoruz."

Konuşmaların ardından bazı Milli Kayakçılar, ellerindeki kayakları yakarak olayı protesto etti. Başkan Özer Ayık'a destek için Palandöken'de toplanan kalabalık daha sonra, yürüyerek Valiliğe yürüdü. Kent merkezinde girişte önleri polis tarafından kesilen kayakçılar burada yürüyüşü sonlandırdı. Erzurum Kayak Kulübü Başkana Nuri Tüzemen beraberinde 5 milli sporcu ile Hükümet Konağı'na giderek Vali Sebahattin Öztürk ile görüşmek istedi. Öztürk'ün makamında olmaması üzerine Başkan ve sporcular Vali Yardımcısı Özgür Aslanla görüştü. Başkan Tüzemen Vali Yardımcısı Arslan'a, "20 kayak kulübü ortak karar aldık. Eğer başkanımıza verilen ceza onanırsa hiçbir yarışlara katılmayacağımız gibi 2013'de Erzurum'da yapılacak olan dünya snowbaord yarışmalarında da görev almayacağız" diye konuştu.

NEMUTLU'NUN ÖLÜMÜ

Konaklı'da 13-15 Ocak günleri yapılacak Alp Disiplini 1'nci Etap Yarışmasına katılmak için İstanbul'dan gelen milli kayakçı Aslı Nemutlu, 12 Ocak 2012 günü Bayanlar Süper G pistinde antrenman yaparken kayağının ayağından çıkması sonucu tahta perdelere çarparak kaza yerinde hayatını kaybetti. Üzücü kazayı aydınlatmak için soruşturma başlatan Cumhuriyet Savcılığı, bilirkişi olarak Atatürk Üniversitesi Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Fatih Kıyıcı ve aynı okuldan Yrd.Doç.Dr. Orcan Mızrak'ı atadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü Müfettişliğince düzenlenen rapora da yer veren Cumhuriyet Savcısı Hasan Dalak'ın hazırladığı iddianame 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde kabul edildi.

Hazırlanan 22 sayfalık iddianamede, müşteki olarak Aslı'nın annesi Ayşe Elerman Nemutlu ile babası Ahmet Metin Nemutlu yer aldı. 'Şüpheli' olarak ilk sırada antrenör Recep Süleyman Dilik, ikincı sırada TKF Başkanı Özer Ayık, ardından antrenör Fidan Kırbaç Özbakır, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar yer aldı. Cumhuriyet Savcısı, tüm şüpheliler için ayrı ayrı olarak TCK'nın 85/1'inci maddesi uyarınca 'taksirle ölüme neden olmak suçundan 2-6 yı hapis cezası istedi. Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu'na sevk edilen Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık'a 3 ay hak mahrumiyeti cezası verildi.