Sempozyumun sonunda katılımcılar arasında en yaşlı olan emekli büyükelçi Bilal Şimşir alınan ortak bildirgeyi okudu. Sempozyuma katılan tüm bilimadamlarının barış ve dostluktan yana açıklamalarda bulunduğunu belirten Şimşir sonuç bildirgesini şöyle açıkladı:
"Bu sempozmunun Birinci Dünya Savaşı'nda işgale uğramış ve çok sayıda şehit vermiş bir şehir olan Erzurum'da yapılmış olması özel bir anlam taşımaktadır. Türk-Ermeni İlişkileri ve büyük güçler konusu tarihi, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel çalışmalara ilişkin bildiriler ile her yönü ile ele alınmıştır. Sempozyum yalnız Türkiye ve Ermenistan için değil, Güney Kafkasya'da da barış, güvenlik ve istikrar ortamının yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlamıştır. Bölge için öngörülen olumlu vizyonun hayata geçirilmesinin Türkiye- Ermenistan ilişkilerinin tarihi ve coğrafi koşullar içerisinde bilimsel çerçeve yapılacak anlaşmalar üzerine inşaa edilmesine çalışılmıştır. Tarihi olaylar siyasete alet edilmeden objektif bir şekilde bilimsel olarak ele alınmıştır. Ulusal hafızaların çeliştiği ortamlarda güvenilir ve ortak araştırmalar çerçevesinde adil hafızaya ulaşmak hedeflenmektir. Bu çerçevede Türkiye'nin 2005 yılında Ermenistan'a resmen önerdiği tarihçiler ve diğer uzmanlardan ulaşacak bir  komisyonun mevcut bilimsel sorunların çözümünde önemli bir araç olabileceği düşünülmektedir. 3'üncü ülkelerde taktik kazanımlar peşinde koşmakla ve tarihsel husumet çıkarmakla ne tarihi olayların layıkıyla anlaşılmasına hizmet edilebilir. Ne de dostluk temelinde ortak bir gelecek inşaa edilebilir. Bu çerçevede yakın zamanda Ermenistan başta olmak üzere Güney Kafkasya'daki ülkelerden ve dünyanın diğer ülkelerinden bilim adamları ile de bir araya gelme arzumuzu beyan ediyoruz."
Sempozuma ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Türk Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, bilgirgede sorunun tarihi olduğunu, kesinlikle parlamentonun bu noktada çözüm üretemeyeceğini belirtti. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, "Tarih, kin ve nefrete dayalı politikalarla çözümlenemez. Mutlaka milletler arasında hoş görününün, adaletin ve iyi komşuluk ilişkilerinin yerleşmesi gerektiğini yıllardan beri savunmaktayız ve bugün de sempozyumda ki bilimadamları ortak görüşü meselenin mutlaka tarihi platform içinde çözmek gerektiğini, bölge barışına katkıda bulunmak gerektiğini ortaya koyan tebliğler sundu" dedi.
 
Tİ(KS/AAA)(FOTOĞRAF)