Kars'ta 12 Mart 2010 günü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı operasyonda KCK platformu oluşturdukları gerekçesiyle gözaltına alınan 38 kişiden 21'i tutuklandı. 'Terör örgütü propagandası yapmak ve terör örgütüne üye olmak' suçlamalarıyla yargılananlardan 13'ü önceki duruşmalarda tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Erzurum Özel Yetkili 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen karar duruşmasına 8 tutuklu sanık, avukatları ve yakınları katıldı. Sanık avukatlarından İbrahim İlimsever, Kürtlerin kimliklerinin inkar edildiğini iddia etti. Adalet istediğini belirten Avukat İlimsever, "Saddam gibi insanların hayatı kısa sürdü" dedi. Müvekkili Oktay Mamay'ın Kürtçe savunma talebini reddedildiği için ilk kez Türkçe savunma yapacağını söyleyen Avukat Fettah Çapkurt ise, Latin atasözünden örnek vererek, "Cennet yere inse de adaletin tecelli etmesi gerekir. Yargıçlık mesleği, bağışlamak değil, herkese hakkını vermektir" diye konuştu.

Sanık Oktay Mamay da cezaevine girmeden önce çocuklarının ders notlarının 95 olduğunu son iki yıldır bu rakamın 65'e kadar düştüğünü anlattı. Mamay, mahkeme heyetinden bir baba olarak durumunun değerlendirilmesini istedi.

Yaklaşık 3 saat aradan sonra kararı açıklayan mahkeme heyeti, 8'i tutuklu 34 sanığı mahkum etti. Örgüt yöneticiliğindn sanıklardan Ayhan Kurtulan 19, Murat Yıldırım ise 19.5 yıl hapis cezasına mahkum oldu. Geri kalan 32 sanık ise örgüt üyeliği ve propaganda suçlarından 6 yıl 3'ay ile 11 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildi. Mahkemede 4 tutuklu tahliye edilirken, 4 tutuklu mahkum ise tekrar cezaevine döndü.

Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz, kararın uzun olduğunu, cezaevi aracıyla sanıklara gönderileceğini söyledi. Bu sırada yargılandığı süreçte Kürtçe konuşan Murat Yıldırım, Mahkeme Başkanına Korkmaz'a Türkçe "Biz ne kadar aldık? Kaç yıl?" diye sordu. Mahkeme Başkanı Ahmet Korkmaz da "Murat herşey bittikten sonra bak konuştun. Terör örgütü yöneticiliğinden ceza aldın" dedi. Terör örgütü yöneteciliğinden 19 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum olan Murat Yıldırım, "Biji Serok Apo" diye slogan attı.