25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'ndan sonra olimpiyatların bir küçüğü olarak gösterilen Kuzey Disiplini Dünya Gençler ve U23 Dünya Kayak Şampiyonası'na ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyor. Merkez Palandöken İlçesi'ndeki tarihi Kiremitlik Tepe'deki Kayakla Atlama Kuleleri'nde 19- 26 Şubat tarihleri arasında yapılan şampiyonayı FİS 19 üst düzey yöneticisiyle izledi. Kayakla atlama kuleleri ile Kandilli'deki kayaklı koşu alanlarında yapılan iki şampiyonaya Türkiye ile birlikte 38 ülkeden 650'si sporcu olmak üzere yaklaşık bin kişi katıldı.

Oldukça çekişmeli geçen şampiyonaya Rus sporcular damgasını vurdu. Şampiyonada takım halinde kadınlarda Rusya birinci, İsveç ikinci, Slovenya üçüncü oldu. Erkeklerde ise yine takım halinde Rusya birinci, Kazakistan ikinci ve Norveç üçüncü oldu. İlk altıya giren ülkelerin sporcularına madalyaları Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve yönetim kurulu üyeleri tarafından verildi.

"FİS TAKDİR ETTİ"

Türkiye'de ilk kez kış sporlarında dünya şampiyonluğuna ev sahipliği yaptığını ve bundan da yüzünün akıyla çıktığını ifade eden Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık, sırada olimpiyatların bulunduğunu söyledi. Şampiyonada kış sporlarına Türklerin ne kadar sahiplendiğini bir kez daha dünyaya gösterdiklerini belirten Başkan Özer Ayık,

"Şampiyona ile ilgili Uluslararası Kayak Federasyonu yetkilileri inanılmaz güzel şeyler söyledi. Hakikaten bugün burada bir Dünya Şampiyonası değil de neredeyse olimpiyat ayarında bir organizasyon yaptığımızı ifade ettiler. Erzurum tüm dünyaya Türkün misafirperverliğini güzelliğini insanlarımızın sıcak yüzünü gösterdi" dedi.

Türkiye'nin madalya şansının olmadığını bildiklerini belirten Ayık, "Şampiyonaya çok genç çocuklarla ve 6 ay gibi kısa sürede hazırlandık. Tabi ki bir mazeretimiz bir bahanemiz yok. Çocuklarımız ve teknik heyetimiz elinden geleni yaptılar. Türk sporcular beklediğimiz performansında üstündeydiler. Bir iki yıl içerisinde buradaki rakiplerinin çoğunu geride bırakacaklar" diye konuştu.

Özer Ayık, hafta başında Dünya Kayakseven Gazeteciler ve Özel Sporcular Dünya Şampiyonası'nın başlayacağını belirtirken de "Özellikle dünyanın her yerindeki aktif gazetecilerin Erzurum'a gelip buradaki tesislerimiz görüp Türk insanını Türkiye’yi görüp tanıması bizim için son derece önemli. Onları uğurlayacağız hemen peşinden Uluslararası Alp disiplini Palandöken Kayak yarışımız var. Hemen onunla aynı tarihte Kayaklı Koşu Balkan Kupamız var. Dolayısıyla bir Nisan'a kadar Erzurum'da her hafta çok önemli Uluslararası organizasyonlar olacak" diye konuştu.

ASLI'NIN ADI DAĞLARDA YAŞATILACAK

Konaklı Kayak Merkezi'nde antrenman yaparken 12 Ocak günü geçirdiği kaza sonucu yaşamını yitiren milli kayakçı Aslı Nemutlu ismini dağlarda yaşatacaklarını da anlatan Kayak Federasyon Başkanı Özer Ayık, "Çok üzücü bir kaza sonucu milli sporcu Aslı Nemutlu'yu kaybetmiştik. Bununla ilgili olarak onun adını dağlarda ve bu çok sevdiği sporda yaşatabilmek adına bazı projelerimiz olduğunu önceden açıklamıştık. Ailesiyle de bu konuda tam bir mutabık içerisindeyiz. Konaklıdaki bir piste adının verilmesi için girişimlerimiz devam ediyor. 8-10 Mart tarihlerinde Erzurum'da Alp Disiplini Türkiye Kayak Şampiyonası olacak. Bu kayak şampiyonasının adı Aslı Nemutlu Türkiye Kayak Şampiyonası" dedi.