Erzurum Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kentte şahsa karşı işlenen suçların işlenmesinde genellikle her türlü kesici ve delici aletlerin kullanıldığı belirtilerek, bunların önlenmesi amacıyla 6136 sayılı Kanun kapsamında sayılmayan bıçak gibi suç aletlerinin alınan kararla taşınmasının yasaklandığı belirtildi. 2521 sayılı Kanun kapsamında ruhsatlandırılan işyerleri dışında, tek ve çift ağızlı bıçaklar ile saldırı ve savunmada kullanılan her türlü kesici ve delici aletlerin, her nevi bıçak imal ve satışını, mutat meslek ve sanat ittihaz etmiş olan ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması şartı ile usulüne uygun olarak satış yapan yerlerin dışında, açık alanlarda, seyyar olarak veya tabla üzerinde sergilenmesi ve satışının yasaklandığı belirtilen yazılı açıklamada şöyle denildi:
"Bu karar 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 1 l/ c maddesi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 4/1 ve 32. madde hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır. 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kasap bıçağı, ekmek bıçağı, sırtı testere dişli av bıçağı, tek veya iki yüzü keskin olarak özel amaçlarla imal edilen bıçaklar ile kelebek tabir edilen bıçakların ve benzeri aletlerin ilimiz sınırları içerisinde, kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 2521 sayılı kanun hükümlerine göre ruhsatlandırılan işyerleri ile Belediyelerce ruhsatlandırılan yerler dışında satışı ve sergilenmesi yasaktır. Kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakların 18 yaşından küçüklerin satın alması, taşıması ve bunlara satılması yasaktır. 18 yaşını dolduranların kesici, delici, bereleyici alet ve bıçakları park, meydan, cadde, sokak, okul önü, okul bahçesi ve çevresi, pazar yerleri, alışveriş merkezleri ve yerleri, umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, toplu taşıma araçları, tüzel kişilere ait lokal ve benzeri yerler, açık ve kapalı yer toplantıları ile miting ve yürüyüşlerde üzerlerinde, çantalarında bulundurmaları veya taşımaları yasaktır. 6136 sayılı kanun kapsamına girmeyen kesici, delici, bereleyici alet ve bıçaklar ile bir sanat ve mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunan veya ev gereçlerinden olan bıçak ve benzerlerinin nakilleri ve taşınmalarının "Bavul, valiz takı veya çantalarında, çuval, bez torba veya ambalajlarında, araçların bagaj veya torpido gözlerinde ani olaylarda kullanılmayı engelleyecek tarzda kağıt veya bezle sarılıp paketlenmiş şeklinin dışında her ne surette olursa olsun taşınması" yasaktır. Alınan kararlara ve getirilen yasaklamalara riayet etmeyenler hakkında fiilleri ayrıca bir suç oluşturmuyorsa 5442 sayılı kanunun 66. maddesi delaleti ile 5326 sayılı kabahatler kanununun 32. maddesinde öngörülen idari para cezası uygulanır."
Öte yandan Vali Sebahattin Öztürk, 23 Ocak 2012 günü Kış Sporları Festivali'nin tanıtım toplantısında, kentte bıçakla öldürme ve yaralama olaylarının sürekli artış gösterdiğine dikkat çekmişti. Vali Sebahattin Öztürk, 2012'nin ilk 1 ayında 3 kişinin öldüğü ve 16 kişininde yaralandığına dikkat çekmişti.
 
Tİ(KS/SS)