Erzurum'un ikinci derece deprem kuşağı üzerinde yer aldığını anımsatan Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, ilçe merkezindeki 15 bin eski binanın ortadan kaldırılmasını hedeflediklerini söyledi.

'ACİL KAMULAŞTIRMA' KARARI

Sultanmelik Mahallesi Üç Kümbetler Sokak'ta kamulaştırması tamamlanan binaların yıkımını kepçeye binerek başlatan Korkut, Kentsel Dönüşüm ve Cazibe Merkezi Projesinin hızla yürütüldüğünü belirtti. Vaktin dar, işin çok olduğunu kaydeden Başkan Korkut şunları anlattı:

"Bakanlar Kurulu'ndan 'Acil Kamulaştırma' kararı çıkardık. İki projemizin yer aladığı bölgedeki gecekondu veya ömrünü tamamlamış olan eski binaları yıkıyoruz. Harabe binalar yıkıldıkça onların arasında saklı kalan muhteşem tarihi eserlerimiz gün yüzüne çıkıyor. Bugüne kadar bin 500 bina yıktık. Geri kalanını da kısa sürede yıkıp kaldıracağız. Projeleremiz sayesinde buram buram tarih kokan Erzurum, açık hava müzesine dönüşecek ve çağdaş bir şehir görünümüne kavuşacak. Hukuki problemleri olanların ardından birinci etap kamulaştırmayı tamamlamış olacağız. Kış sezonunda ise ikinci etap kamulaştırma çalışmalarına başlanacak. Şu ana kadar belediye bütçesinden harcanan miktar 80 milyon lira."

'MUHTEŞEM GÖRÜNTÜYE KAVUŞACAK'

Büyükşehir Belediyesi'nin Yakutiye sınırları içinde kalan Erzurum Kalesi'nin çevresindeki çalışmaların da tamamlanması ile Erzurum'un muhteşem bir görüntüye kavuşacağını söyleyen Başkan Korkut, "Yıkımların tamamlanmasıyla birlikte Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Ulu Cami, Üç Kümbetler, Yakutiye Medresesi ve Taşmesciti birbiri ile buluşturacağız. Kışın Palandöken'e kayak için gelenler, yazın da Erzurum'u serin havada gezmeye gelecek" dedi.

Tİ(KS/COŞ)