Erzincan Depremi'nin 20’nci yıldönümü nedeniyle Terzibaba Mezarlığı'nda düzenlenen anma programına Vali Selman Yenigün, Belediye Başkanı Ak Partili Yüksel Çakır, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, İl Müftüsü Burhan İşleyen ile bazı daire müdürleri, vatandaşlar ve depremde hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.

Anma programında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, acıları tazelemek maksadı ile anma programı düzenlemediklerini söyledi. Başkan Çakır, "Bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Ülkemizin yüzde 96’sı deprem riski ile karşı karşıyadır. Bu anlamda eğitimcilerimizin, din görevlilerimizin, annelerin, babaların, kanaat önderlerinin bu farkındalığın oluşmasına sürekli katkı sağlaması lazım. Eğitimciler, mühendisleri yetiştirirken veya çizilen projeleri uygulayacak uygulayıcılar yetiştirilirken, her şeyi hakkı ile yerine getirmeyi vicdani sorumluluk ve bilinç içerisinde mutlaka tembihlemeli ve öğretmelidirler. Biz yerel yönetimler olarak gerek projelerin hazırlamasında, gerek yerleşim yerlerinin tercihinde yapı malzemelerinin seçiminde ve kontrolünde en üst düzeydeki hassasiyeti dünden bu yana olduğu gibi devam ettirmeliyiz. Bizler birbirimize yardımcı olmalıyız, birbirimizi denetlemeliyiz" dedi.

Vali Selman Yenigün ise depremin öldürmediğini, binaların öldürdüğünü anımsatarak, "Bütün esas budur. İşin temeli budur. Bizim dünyanın tabiatını, yerin altını değiştirmek gibi bir gücümüz yok. Tabiat yapacağını yapacaktır. Önemli olan yerin üstünde yaptığımız yapılar nasıldır; bu risklere karşı gerekli tedbirler alınmış mıdır alınmamış mıdır? Tabii ki kamu görevlilerinin üzerine düşen görevleri vardır, onların da eksikleri vardır. Onlar da hata yapabilirler. Ama bu konu sadece kamu görevlilerinin alacağı tedbirler ile ve çalışması ile halledilemez. Topyekûn alacağımız tedbirler vardır. Binalarımızın sağlamlığına yeterince titizlik göstermeliyiz" diye konuştu

Kur'an-ı Kerim okunması ve dualar edilmesinin ardından Deprem Şehitleri Anıtı ziyaret edildi. Depremde hayatını kaybeden vatandaşların da mezarları tek tek ziyaret edilerek, protokol tarafından mezarlara kırmızı karanfil bırakıldı.

653 KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Erzincan'da 13 Mart 1992'de saat 19.20'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde 653 kişi hayatını kaybederken, 3 bin 850 kişi ise enkaz altında kalarak yaralanmıştı.



RD(KS/CK)