Sur Belediyesi tarafından 'Çok Dilli Belediyecilik Projesi' kapsamında 3 ay önce Kurdi-Der binasında açılan Ermenice Dil Kursu'ndan mezun olanlara törenle sertifikaları verildi. Sur Belediyesi Sanat Evi'nde düzenlenen törene BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ermeni Derneği Başkanı Ergun Ayık, BDP Sur İlçe Başkanı Adnan Akgül, Kürt Dili Kurumları adına Mehmet Şahin, Kurdi-Der Akademisi Başkanı Hayrettin Altan katıldı.

"TARİHSEL BORCUMUZUN KÜÇÜK BİR PAYI"

Törende Ermenice kursundan mezun olanlara davetlilerle birlikte sertifikalarını veren Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kendi ana dilinde istediği eğitimi başka halklar içinde istediğini belirterek, bu nedenle Ermenice Dil Kursu açtıklarını söyledi. Demirbaş, şöyle dedi:

"Hepimiz halklara borçluyuz. Bu toprakların kadim halkları, Kürtler, Ermeniler, Süryaniler ve diğer bütün halklar bugün bu hale düşürüldüler. Biz şuna inanıyoruz ki; bir gün biz yaptığımız bu çalışmalarla daha güzel şeyler yapacağız. Bizimki denizde bir damladır. Bu tarihsel borcumuzun ödenmesinin küçücük bir payıdır. Biz Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte de Ermeni Kilisesi'nin restorasyonunu yapıyoruz. Nasıl ki farklı inançların bir arada kendi farklılıklarıyla eşitçe yaşamasını istiyorsak, dillerimizin de aynı şekilde yaşamasını istiyoruz. Benim ana dilim var ve ben konuşmaya çalışıyorum. Ama ben kendi ana dilimde eğitim istiyorsam diğer birlikte yaşadığım halklar içinde istiyorum. Zaman zaman bana soruyorlar neden çok dillilik? İki dilli yapabilirdin ama biz eğer iki dilli yaşasaydık bizi bu hale getiren sistemden ne farkımız kalırdı. O nedenle biz kendime ne istiyorsak birlikte yaşadığımız Ermeni halkına da onu istiyoruz. Ve diğer halklara da aynısını istiyor ve yapıyoruz. Bunu yapacağız, bizim boynumuzun borcudur."

Ermenice kursun Valilik tarafından incelemeye alındığını belirten Demirbaş, "Valilik Türkçe'nin dışında başka bir dilde açtığımız bu kursla ilgili bir süre önce inceleme başlattı. Ama bilmelilerki bütün bu inceleme, soruşturma ve cezaların bedeli ne olursa olsun bizi yolumuzdan alıkoyamayacaktır" dedi. 

Kursiyerler daha sonra törende Ermenice şarkılar söyledi.



RY(GG/İD)