Türkiye'deki Ermeniler tarafından para toplanarak yaptırılan son dua yeri ve gasilhane Malatya Belediyesi Ekiplerince dernek yetkililerine bilgi verilmeden habersizce yıkıldı. Yıkımın duyulması ardından çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti tepki göstererek, eylem yaptı. Mahalle sakinlerinin Belediyeye çok sayıda dilekçe yazılıp, yapılan yerin kilise olduğu şikayeti üzerine yıkımın yapıldığı iddialarına karşılık Belediye Başkanı Ahmet Çakır, olayın yanlış anlaşılmadan kaynaklandığını ileri sürerek yıkılan yerin yeniden yapılacağını söylemişti. Olayın medya da yer alması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı arayarak bilgi almış ve yıkılan bölümün tekrar yapılması için talimat verdiği belirtildi. Bu talimat ardından Malatya Belediyesi, Ermeni Mezarlığı'nın içerisinde yıkılan son dua yeri ve gasilhanenin yeninden yapılması için geçen aylarda ihaleye çıktı. 

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, kendilerine getirilen projede inşaatın yüksekliğinin 6 metre olduğunu ancak, yapılan inşaatın yüksekliğinin 7.5 metre olunca projenin uygulanması için 1.5 metrelik bölümün yıkım talimatını verdiklerini belirterek, şöyle dedi:

"Yıkım ekipleri bunu yanlış anlamış ve binayı tamamen yıkmışlardı. Tabii burada bir mağduriyet ortaya çıktı. Sayın Başbakanımız bu bölümün yeniden yapılarak teslim edilmesini istedi. Biz de Sayın Başbakanımızın verdiği talimatı yerine getireceğiz. Yer teslimini yaptık, inşaat başlıyor. Bittiğinde Ermeni vatandaşlarımıza teslim edeceğiz."

Başkan Ahmet Çakır, inşaatın yapılmasıyla birlikte bazı grupların provokatörlük yapabileceklerine dikkat çekerek, "Burada yapılan yanlış bir iş yok, provokasyonlara dikkat etmek lazım. Burada yapılan şey Kilise değil. Son dua yeri ve gasilhane. Bir de bekçi kulübesi var, burası zaten önceden de vardı. Ancak çok kötü durumdaydı, hepsi bu kadar" diye konuştu.

Malatya Belediyesi tarafından yıkılan bölümün yeniden yapılması için yapılan ihaleye 6 firma katıldı. 198 bin liradan açılan ihale, 156 bin liraya bir firmaya verildi. İhaleyi alan firmanın inşaata başladığı bildirildi.



MP(MP/İD)