Ermeni Mezarlığı’nda yapılan müştemilatın belediye ekiplerince yıkıldığının medyaya yansımasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanı Ak Partili Ahmet Çakır’ı arayarak olay hakkında bilgi aldığı belirtildi. Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Bir kaşık suda fırtına kopartılıyor" diyerek olayın çok büyütüldüğünü söyledi. 

İnşaat içerisinde bulunan bekçi evinin yıkılması için emir verildiğini, ancak ekipler arasında iletişim kopukluğundan dolayı yanlış yıkım yapıldığını belirten Başkan Çakır, yanlışlığın farkına varılmasıyla dernek yöneticileriyle görüştüklerini ve telafi edeceklerini belirtti. Çakır, olayın değişik boyutlara çekildiğini ifade ederek, 'Mezarlıkta tahrifat yapılıyor' diye haberler yapıldı. 'Tarih yıkılıyor' diye haberler yapıldı, orada sanki yıllarca var olan bir yapının yıkıldığı bir izlenim oluşturulmaya çalışıldı. Herkes bu yıkım üzerinden siyaset yapmaya başladı bunu da şık karşılamıyoruz, doğru değil" diye konuştu.

Başkan Çakır ayrıca, mezarlık bekçisinin CNN Türk ekranlarında 'Tehdit ediliyoruz' sözlerini de eleştirdi. Çakır, "Bunlar çok çirkin şeyler Malatya adına. Malatya'da hiç kimse, inancı ne olursa olsun, inancından, renginden dolayı aşağılanmıyor. Bunu Malatya için bir hakaret olarak görüyorum. Gerçekten saygısızca ifadeler" diyerek tepki gösterdi.

'BAŞBAKAN ERDOĞAN ARADI'

Olayın medyada gündeme gelmesinin ardından Başbakan Recep tayyip Erdoğan’ın kendisini telefonla aradığını belirten Çakır, Başbakan'a konu ile detaylı bilgileri aktardığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın kendisine, "Bizim inançlara yaklaşımımızı biliyorsunuz. Azınlıklar konusunda, dini özgürlükler konusunda, inanç ve ifade özgürlüğü konusundaki yaklaşımımızı biliyorsunuz. Olumlu olumsuz konuşmalardan tepkilerden de etkilenmeyin" dediğini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın, bahse konu yapının mezarlık içerisinde olması kaydıyla imar aykırılığı olmayacak şekilde düzenlenip telsim edilmesini istediğini belirten Başkan Çakır, Başbakan'ın azınlıklar ve inanç özgürlükleri konusunda hassasiyetinden kaynaklanan bir konu ile bizzat kendisinin ilgilendiğini belirtti. 

MAHALLE MUTARINDAN TEPKİ

Öte yandan mezarlığın bulunduğu Kiltepe Mahallesi Muhtarı aynı zamanda Malatya Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Ali Seydi Yücekaya, düzenlediği basın toplantısında, yıkımdan sonra açıklama yapan sivil toplum örgütlerini eleştirdi. Muhtar Yücekaya, yıllar boyunca Ermeni vatandaşlarla beraber çalıştıklarını ve beraber büyüdüklerini belirterek, "Bugüne kadar bir ayrım yaparak bir sistem içerisine girmedik" dedi. Sivil toplum örgütlerinin konuyu abarttıklarını söyleyen Yücekaya, "Burada bugün bu dernekler, ilimizi ve belediye başkanımızı yerle bir etmeye çalışıyorlar" diye konuştu. Mezarlığa yapılacak inşaatın okul binasına çok yakın olduğunu da söyleyen Yücekaya, öğrencilerin yapılacak gasilhaneyle psikolojilerinin bozulacağını ileri sürdü.

Muhtar Yücekaya, tehdit edildiklerini söyleyen bekçinin eşine de, "Bu mahalleyi kötüleme hakkını sana kim verdi. Kesinlikle böyle bir şey yoktur" diye tepki gösterdi.



Mikail PELİT- Cahit ÖZÇELİK/MALATYA,  



CÖ(MP/COŞ)