Kent merkezindeki Kiltepe Mahallesi’nde bulunan Ermeni Mezarlığı’nda yer alan bekçi evi, gasilhane ve son dua yeri Malatya Belediyesi’nin yol yapımı çalışması sırasında zarar görünce kullanılamaz hale geldi. Bunun üzerine Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği (HAYDER) yöneticileri Malatya Valisi Ulvi Saran ve Belediye Başkanı Ahmet Çakır'la görüşerek yeni bir inşaat yapmak istediklerini bildirdi.

Görüşmeler sonunda Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ın verdiği sözlü izinle mezarlıkta yıkılan gasilhane ve son dua yeriyle birlikte bekçi evinin tek yapı halinde inşasına yeniden başlandı. İstanbul'daki Ermeni Patrikhanesi'nin restorasyonunu gerçekleştiren ödüllü mimar Kevork Özkaragöz’ün hazırladığı proje 3 ay önce başlayan çalışmalarda kaba inşaat tamamlandı.

Malatya Belediyesi ekipleri dün yol yapım çalışması sırasında zarar gören ve yıkım kararı alınan bekçi evini yıkmak için mezarlığa gittiğinde, kaba inşaatı tamamlanan gasilhane, son dua yeri ve bekçi evini yıktı.

BELEDİYE BAŞKANI: YANLIŞLIKLA YIKILDI

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın, sadece yol çalışması sırasında hasar gören bekçi evinin yıkılması kararını aldıklarını, ancak ekiplerin bunu yanlış anlayıp kaba inşaatı tamamlanan yapıyı yıktığını söyledi.

Belediye yetkilileri konuyla ilgili detaylı açıklama yapılacağını belirtirken Ermeni Mezarlığı’ndaki yıkımın mahalle baskısından kaynaklandığı, inşaatın yıkılması için belediyeye dilekçeler gittiği ileri sürüldü.

HAYDER: AYNISINI YAPMAK İSTİYORUZ

Yıkım haberini telefonla öğrenen Malatyalı Hayırsever Ermeniler Derneği Başkanı Hosrof Köletavitoğlu ise yıkımdan dolayı çok üzgün olduğunu söyledi. Köletavitoğlu "Herşey tamamen yıkıldı. Bürokrasinin bize verdiği güveni de yıktılar" dedi.

Aslında bu inşaatı Malatya Belediyesi'nin yapması gerektiğini belirten Köletavitoğlu, şu iddialarda bulundu:

“Ancak bize, 'Sizin yapmanız lazım. Biz yapamayız, siz yapın biz göz yumacağız' dediler. Biz de kendi paramızla, imkanlarımızla başladık. Bu sırada belediyeye dilekçeler gidiyor ve 'Kiliseye benziyor' diyerek şikayet ediyorlar. Projesini, ödül kazanmış bir mimarımız yaptı, ortaya çok güzel bir yapı çıkıyordu. Belediyeden bunun tepki çektiğini söylediler ve 'çatıyı kaldırın' dediler. Ancak, dilekçeler durmamış. Bu arada inşaatta sürdü. Bu sırada hava şartları nedeniyle inşaata bir süre ara verilince, başkanlıktan biri çıkıyor, 'Bir bölümünü yıkın hiç değilse, kurban diye gösterelim' diyor. Ancak buna rağmen inşaatın tamamını yıktırıyorlar."

Hayırsever Ermeniler Derneği Başkanı Hosrof Köletavitoğlu, pazartesi günü Malatya'ya gelerek Vali ve Belediye Başkanı ile görüşeceklerini belirterek, "Yıkılan yapının aynısını yapmak istiyoruz. Bir dolu insan bunun için katkılarda bulundu. Bu, Malatya'ya yakışmayan bir durumdur" dedi.



MP(ESM)