Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde, DOGÜNKAD ve GÜNTİAD üyeleri, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, yakınlaşması amacıyla hazırlanan 'DOGÜNKAD ve Ermenistan İşkadınları Sektörel Buluşması' projesi kapsamında, çoğunluğunu kadınların oluşturduğu bir grup Ermeni yatırımcı Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır'da yerel yetkilileri ziyaret eden Ermeni yatırımcı kadınlar, daha sonra sektörel bazda üretim yapan bazı fabrikalarda incelemede bulundu. Yapılan ikili görüşmelerin ardından 8 Ermeni kadın yatırımcı ile inşaat, gıda, yapı denetim, ambalaj ve kablo üretimi yapan 8 Diyarbakırlı firma ile karşılıklı ticaret ve yatırım sözleşmesi imzaladı.

DOGÜNKAD Başkanı Nevin Nil, Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı Lilit Avetisyan, Ermenistan Sanayici ve İşadamları Derneği Proje Koordinatörü Armen Melkonyan ve iş kadınları Mkrtichyan Anahit, Karine Ghukasyan, Hasmik Derdzyan, Narine Petrosyan, Hranush Restakyan ve Baghdasarova Maria, dün akşam onurlarına verilen yemekte, partnerleri olan firma sahipleriyle bir araya geldi.

Diyarbakırlı iş kadınları ve işadamları Nezahet Barutçuoğlu, Müjgan Bozyel, Gülay Emre, Nezahat Soydamal, Mehmet Kırıcı, İhsan Ogurlu, Gülten Bayram, Ermeni partnerleriyle ekonomik işbirliği sözleşmelerini karşılıklı olarak imzaladı.

DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, yakınlaşmasıyla ilgili olarak yaklaşık bir yıldır iyi niyet ve işbirliği sözleşmesi sonunda bir proje hazırladıklarını söyledi. Nil, 'DOGÜNKAD ve Ermenistan İşkadınları Sektörel buluşması' adlı projenin mantığını, 'Sınırdan gönüllere' yani ticari olarak sınırların açılmasına, bölgenin ticaret hacminin artmasına yönelik bir çaba olarak değerlendirdiklerini söyledi. Mezopotamya topraklarının hoşgörüye ve güzelliğe açık yanının, sınırlara da taşmasını istediklerini belirten Nil, "Bu bağlamda iş çevreleri olarak yürüttüğümüz projenin kapalı sınır kapılarının açılmasına bir nebze katkı sunacağını düşündük. Bu projemiz devam edecek. Bu anlamda sizin desteklerinizin de devam etmesi gönlümüzden geçen duygulardır" dedi.

Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı Lilit Avetisyan da, Ermenistan ve Türkiye arasında diplomatik ilişki olmadığı için bu projeyi gerçekleştirdiklerini söyleyerek, bu projenin iki toplum arasındaki bağı güçlendireceğine inandığını söyledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Diyadin Gezer, son günlerde özellikle sektörel bazda çok önemli gelişmelerin yaşandığını belirterek, "Bu akşam kültürü ve yaşamı birbirine çok benzeyen iki ülke insanlarının, gönüllülük esasına dayanan bir iş görüşmesiyle başlayan ve mutlu bir nikahla biten sözleşme imzalandı. Karşılıklı bu dayanışmadan sonra partnerler hem ihracat, hem de yatırım yapma konusunda görüş alışverişinde bulunacak. Ermenistan üzerinden Rusya pazarına açılmanın daha kolay olacağını düşünüyorum. Bu şekilde hem bölge hem de ülkemizin ekonomik gelişimine katkı sunacağımızı düşünüyorum. Bu projede emeği geçen tüm yatırımcılarımızı şimdiden kutluyor ve tebrik ediyorum" dedi.

Ermeni yatırımcılara verilen yemeğe katılan AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, da Ermeni İş Kadınları Konseyi Başkanı Lilit Avetisyan'a karşılıklı yatırım sözleşmesinden dolayı teşekkür ederek, bu sözleşmenin 2 ülke arasındaki görüşmelere olumlu yansıması dileğinde bulundu.

 Daha sonra partner yatırımcılar törenle karşılıklı sözleşme imzaladıktan sonra toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdi.