Malatya’nın Arapgir İlçesi’ne yanında rahiplerle gelen Ermeni dini lider Barsamyan, girişte ilçedeki Ermeniler tarafından okunmuş tuz ve ekmekle karşılandı. Arapgir’de doğarak 6 yaşına kadar burada büyüdüğünü belirten Barsamyan, beraberindekilerle birlikte ilçedeki ermeni mezarlığına geçerek, burada dua ve ilahiler okudu.

'KARDEŞLİK ÖNE ÇIKARILMALI'

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan dini lider Barsamyan, son günlerde Orta Doğu’da başlayan olayların nedeni olarak gösterilen filmle ilgili de konuştu. Dünyanın her yerinde kardeşliğin öne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Barsamyan, "Maalesef dünyanın her tarafında bazı insanlar, gruplar, farklı dinler üzerine kritikler yapıyorlar" dedi. Konunun üzerinde çok fazla odaklanılmaması gerektiğini belirten Barsamyan, "Dünyanın her yerinde kardeşlik ve birbirini tanıma, birbiriyle iç içe olmayı öne çıkarmalıyız" diye konuştu.

İMAMLA BİRLİKTE CAMİDE DUA

Kosova Müftüsü ile Viyana'da uluslararası bir toplantıda beraber yemek yedikleri sırada sohbet ettiklerini anlatan Barsamyan konuşmasını şöyle sürdürdü;

"Bu tür şeyleri olabildiğince çoğaltmamız lazım. Birbirimizin iyi yanlarına, pozitif yanlarına odaklanmamız lazım. İki gün önce Gaziantep'teydik. Eskiden Hristiyan kilisesi olan, sonradan camiye çevrilen bir binayı ziyaret ettik. O ziyaretimizde caminin imamıyla sohbet etme şansımız oldu ve sağ olsun imam bize çok güzel açıklamalar yaptı. Çok güzel karşıladı bizi. O açıklamalardan sonra ben kendisiyle dua etmek istedim, o da memnuniyetle kabul etti. O duasını Türkçe olarak yaptı, ben de Ermenice dua yaptım. Herkes aynı anda ellerini kaldırarak dua ettik. Bu çok güzel, duygusal, özel bir andı. Ben de bundan çok etkilendim, duygulandım. Bitişte de herkes birbirini kucakladı, sarıldı."

Bu tür konularda medyanın etkisinin çok büyük olduğunu kaydeden Barsamyan, "Doğru yöne yönlendirmek medyanın bir misyonu, sorumluluğu" dedi.

'ERMENİSTAN SINIRININ AÇILMASI İYİ OLUR'

Hükümetin Türkiye’deki azınlıklara yönelik açılımları konusunda sorulan soruya da cevap veren Barsamyan, gelişmeleri olumlu bulduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Ermenistan ve Türkiye arasındaki sınırın açılmasını diliyorum. Bu, her iki ülkenin de yararına olacaktır. Her iki ülke bundan faydalanacaktır. Çünkü zaten hepimiz çok birbirimize benziyoruz. Ermeniler ile Türkler yüzyıllarca bir arada kardeş olarak yaşadı. Gelenekleri, görenekleri her şeyi çok birbirine benziyor. Aynı şarkıları dinliyoruz, aynı şeylerden hoşlanıyoruz. Yemeklerimiz, türkülerimiz aynı. O yüzden sınırın açılmasını ivedilikle istiyoruz. Hem Ermenistan hem Türkiye için bu çok iyi olacaktır."

Son zamanlarda bir çok Ermeni Mezarlığının onarılarak mülklerinin geri verilmesini çok olumlu karşıladıklarını anlatan Barsamyan, en son 12 yaşındayken Arapgir'e geldiğini ve 49 yıl sonra tekrar doğduğu yerlere gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti.

MP(MP/COŞ)