Batman'ın Kozluk İlçesi Gümüşgörü Jandarma Karakolu'nda vatani görevini yaparken 24 Nisan 2011 günü er Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla yaşamını yitiren Ermeni asıllı jandarma er Sevag Sahin Balıkçı davasına, bugün Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 4'üncü duruşmayla devam edildi.

Er Balıkçı'nın öldüğü olayla ilgili aynı birlikte görev yapan er Halil Ekşi, talimatla ifadesinin alınacağı Aydın'daki 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde verdiği yazılı ifadede, "Olay öncesi orada sözlü olarak şakalaşıyorlardı. Birbirleriyle çok samimiydiler. Silah sesi geldikten sonra baktım Kıvanç şoktaydı. Eğik vaziyette çalıştığım için silahını Şahin'e doğrultup doğrultmadığını göremedim. Kıvanç'ın silahı doldururken kazayla bu işin olduğu kanaatindeyim" dedi.

Tanık er Halil Ekşi'nin ifadesine Balıkçı'nın ailesinin avukatı, ifadenin verildiği anda mahkemede bulunmadıklarını ve Ceza Mahkemeleri'nde yazılı ifade olamayacağını belirterek duruşmanın yeniden yapılmasını talep etti. Bu taleplerinin kabul edilmesinin ardından 27 Aralık 2011 günü Ekşi, Aydın 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ifadesi alan hakime, kendisinin Kıvanç Ağaoğlu'nun bir yakını tarafından yönlendirildiğini

söyledi. Burada ikinci kez ifade veren Ekşi, "Olay günü biz komutanlarımızın verdiği emir üzerine tel örgü çekiyorduk. Çalışırken bir ara Kıvanç Ağaoğlu silahını dolduruşa alıp diğer arkadaşımız Sevag Şahin'e doğru doğrulttu. Ve silahla ateş etti. Bu şekilde Sevag Şahin yaralandı. Ben Kıvanç'ın, Sevag'a neden ateş ettiğini bilmiyorum" dedi.

Halil Ekşi'nin ifadesini değiştirmesi üzerine Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 29 Mart'ta görülecek duruşma bugüne alındı.

EKŞİ: SİLAH BALIKÇI'YA DOĞRULTULMUŞTU

Bugünkü duruşmada 'Bilinçli taksirle adam öldürme' suçlamasıyla 3 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan sanık er Kıvanç Ağaoğlu hazır bulundu. Duruşmaya Balıkçı'nın annesi Ani, babası Garabet Balıkçı, avukatları İsmail Cem Halavurt da katıldı.

Duruşmada, ifadesini değiştiren Halil Ekşi dinlendi. Ekşi, "Tel örgütleri bağlarken ve eğik vaziyetteyken bir G-3 tüfeğinin kurma kolu sesini duydum. Ardından da bir el silah sesi duydum. Kafamı kaldırıp baktığımda Ağaoğlu, elinde G-3 silahıyla karşısında bulunan er Savak Şahin Balıkçı'ya silahı doğrultur vaziyette duruyordu. Balıkçı da o arada yere düştü" dedi.

Mahkeme Başkanı duruşma salonuna getirttiği G-3 piyade tüfeğiyle hem kendisi hem de tanığın eline vererek, silahın duruş şekli, doldur boşalt şeklini uygulamalı olarak gösterdi. Mahkeme Başkanı daha sonra tanık Halil Ekşi'den o anı uygulamasını isteyence, tanık da silahla gösterdi.

Balıkçı ailesinin avukatının, sanık Ağaoğlu'nun tutuklanması yönündeki talebini değerlendiren mahkeme heyeti, sanığın tutuklanmasını reddederek, tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

SANIK ASKER İLK DURUŞMADA TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde 29 Temmuz'da görülen ilk duruşmada, tutuklu sanık Kıvanç Ağaoğlu'nun sorgusu yapılarak, kaçma şüphesi olmaması ve cezanın alt ve üst sınırı göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verilmişti. Mahkeme, ayrıca karakol komutanı hakkında 'görevi ihmal' ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

OLAY NASIL OLMUŞTU?

Genelkurmay Başkanlığı, ölen Ermeni asıllı Sevag Şahin Balıkçı'nın 24 Nisan 2011'de kaza sonucu yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Olay ile ilgili bazı basın yayın organlarında yanlış haberler çıktığı kaydedilen açıklamada şöyle denilmişti:

"Karakola 40- 50 metre mesafede aşırı yağıştan zarar gören mevzi ve fens tellerinin onarımını yapmak üzere karakoldan 7 kişilik bir çalışma grubu oluşturulmuş, iki personel de çalışma grubunun emniyet unsuru olarak görevlendirilmiştir. Aynı gün saat 11.15 sıralarında, çalışan grubun emniyetini sağlayan ve vefat eden erimizin çok samimi arkadaşı olup emniyetle görevlendirilen bir er, kendisine zimmetli bulunan piyade tüfeği ile oynadığı sırada, çalışma grubunda bulunan ve o esnada birkaç metre ötede çalışmakta olan Jandarma Er Sevag Şahin Balıkçı'yı karın boşluğundan kazaen yaralamıştır. Yaralanan Jandarma Er derhal Kozluk Devlet Hastanesi'ne kaldırılmış, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak vefat etmiştir. Olaya ilişkin olarak, Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Savcılığı'na gecikmeksizin bilgi verilmiş, Askeri Savcılığın yetkilendirmesi ile de Kozluk Cumhuriyet Savcılığı tarafından olay yeri incelemesi ve adli tahkikat yapılmıştır. Yapılan soruşturma sonucunda, Kozluk Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, olayda kasıt görülmemesi üzerine ölüme sebebiyet veren er tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştır."



FA(GG/ESM)