Melikgazi İlçesi Tavlusun Mahallesi'nde Fatma Eflasiye’nin evinin bahçesindeki erik ağacı çiçek açtı. Erik ağacının çiçek açmasına şaşırdığını belirten Fatma Eflasiye ''Bahçeme 10 yıl önce diktiğim erik ağacı her yıl Nisan ayının sonuna doğru çiçek açar. Bu yıl da yine Nisan ayında çiçek açan erik ağacı, yalancı bahara kanıp, Kasım ayında yeniden çiçek açtı. Sarı renkli eriği olan ağacın çiçek açmasına çok şaşırdım" dedi.

UZMANLAR NE DİYOR ?

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Kadir Uğurtan Yılmaz, insanların hormon yapısının bazen bozulduğu gibi bitkilerin de hormon yapısının bozulabildiğini belirterek şunları söyledi:

''Bitkilerin çiçek açmasını sağlayan bir hormon yapısı var. Bu hormon bazen dış etkilerden aşırı sıcaktan, aşırı güneşten dolayı bozulabiliyor. Hormonun bozulması sonucu ağaçlar ilkbahardan sonra yaz aylarında veya sonbaharda yeniden çiçek açabiliyor. Erik ağacının Kasım ayında çiçek açması da böyle olmuş. Erik ağacının hormon yapısı hava sıcaklığının sonradan artması veya yalancı bahar nedeniyle bozulmuş, bu nedenle de ağaç çiçek açmış. Hormon yapısı bozulan elma, kayısı ve badem ağaçlarının da zaman zaman yaz aylarında veya sonbaharda çiçek açabilir.''



VD(OE/İD)