Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi’nde bulunan ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi tarafından 'Bilim ve Teknoloji Haftası' kapsamında düzenlenen yarışmanın ödül töreni düzenlendi. Törene Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü ve ULUTEK Eşbaşkanı Prof. Dr. Kamil Dilek, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, BTSO Meclis Başkanı ve ULUTEK Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Parseker katıldı.

“1 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE’NİN HAYIR, HASENATI”

Etkinlikte konuşan Bakan Nihat Ergün, “Nisan başında bütün büyükşehir başkanları ile toplanarak 16 büyükşehirde bilim teknoloji merkezlerinin kuruluşlarını gerçekleştireceğiz. Bu bizim ihtiyacımız ve hemen yapmalıyız. Paramız da var. Ne kadar? 1 milyar dolar mı? Tamam veririz. Eskiden bu büyük paraydı. IMF 1 milyar doları serbest bıraktı diye ulusal gazeteler manşet atıyordu. Çünkü bu paraya ihtiyacımız vardı. Bugün 1 milyar dolar Türkiye’nin hayır, hasenatıdır. Gerçekten, sağda solda, garibe, gurabaya, zorda kalana, Türkiye’nin hayır hasenatı bu. Bilim ve teknoloji merkezleri için 1 milyar dolar mı harcayacağız, harcarız. Var 1 milyar dolarımız. Bugün bu imkanlara sahibiz. Sahipken işin gereğini yapmak lazım. Çok şükür bugün ülkemizde istikrar var, ilerleme var, sivil toplum var, kamu-özel işbirliği var” diye konuştu.

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ

Türkiye’de ekonominin son yıllarda 16’ncı sıraya yükseldiğini hatırlatan Bakan Ergün, “230 milyar dolar olan milli gelir, 750 milyar doların üzerine çıktı. Hedef koymaya başladık. 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir diyoruz. Ama bu alelade mallar üreterek olmaz. Ürettiğimiz ürünler ileri teknoloji ürünler olmalı. Biz orta teknolojilerde oyalandık. Artık yüksek katma değerli ürünler üretmemiz gerekiyor. Tarım ve hayvancılıkta ürünlerinin değerini artırmanın yolu da araştırma geliştirmeden geçiyor. Başka bir yolumuz yok bizim” diye konuştu.

Dünyada ilk on içinde bulunan ülkelerin hepsinde kendilerine ait otomobil markası gibi bir çok marka bulunduğunu, araştırma geliştirme konusunda da ön planda olduklarına dikkat çeken Ergün, Türkiye’nin de bu özellikleri kazanması gerektiğini ve ileri teknoloji ürünlerinin ihracat içerisindeki payını yüzde 5’ten, yüzde 20’ye çıkartacaklarını belirtti.

ÜNİVERSİTELER VE SANAYİCİLER ORTAK ÇALIŞMALI

Bilim ve teknoloji çalışmaları ile sanayi hizmetlerinin beraber yürütülmesi gerektiğini ifade eden Ergün, konuşmasına şöyle devam etti: “Sanayicinin gündemi inovasyon olmalı. Bazen üniversiteler, bazen de sanayiciler girişimde bulunmalıdır. Birbirimize çok ihtiyacımız var. Yani hocanın bilgisinin sanayiye aktarmaya ihtiyacı var, sanayinin de hocadaki bilgiye ihtiyacı var. Biz bakanlık olarak bu konudaki çalışmaları artık çok yukarı bir noktaya taşıyoruz.”

TEKNOPARK SAYISI ARTACAK

Türkiye’deki teknopark sayısının artırılacağını vurgulayan Ergün, teknoparkların niteliklerinin değişeceğini ve performans kriterleri getirileceğini açıkladı. Yapılan tüm çalışmaların ölçulebir olacağına dikkat çeken bakan Ergün, “Yurt içindeki firmalar ne satmış. Kendi firmasına ne kadar katma değer üretmiş. Patenti ile, lisansı ile kaç doktoralı eleman çalışıyor Yeni dönemde aynı şeyler üniversiteler içinde geçerli olacak. Bunları girişimcilik ve yenilikçilik endeksine göre sıralayacağız ve ilan edeceğiz” dedi.

Patent kanununda yapılan değişikliklerle artık üniversitelerin kurumsal olarak patent başvurusu yapabileceklerini de dile getiren Ergün, yapılan çalışmaları şöyle anlattı: “Üniversiteler bünyesindeki bilgi lisanslama ofisleri, patent lisanslama gibi roller üstlenecekler ve böylece ayrı bir kaynak gelir elde edecekler. Doktora yapan öğrencilere özel teşvikler verilecek. Ancak gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu tespit edip o konuda yüksek lisans yapanı desteleyelim ki insanlar oraya yönelsinler. Özel burs uygulamak gibi bir çalışmamız da devam ediyor.”

Amaçlarının Türkiye’yi teknolojiyi başka ülkelerden transfer eden değil, başka ülkelere ihraç eden konumuna getirmek olduğunu da dile getiren Ergün, “Daha önce milli gelirin yüzde 0,48’i kadar Ar-Ge’ye pay ayrılıyordu. Şimdi milli gelirin yüzde 1'i kadar ayrılıyor. 2023’deki hedefimiz bu oranı yüzde 3’e çıkarmak. Mili gelirin yüzde 3’ü kadar Türkiye Ar-Ge’ye pay ayırsın ve bunun üçte ikisini özel sektör yapsın. Şu anda üçte ikisini kamu yapıyor. 2 trilyon dolar hedeflediğimize göre o zaman 60 milyar dolarlık Ar-Ge yapmamız gerekiyor. Bunun 40 milyar dolarının özel sektör 20 milyar dolarının da kamu yapsın istiyoruz” diye konuştu.

TEKNOLOJİ TOPLANTISINDA ELEKTRİK KESİNTİSİ

Bu arada Bakan Ergün’ün konuşması sırasında toplantı salonunda iki kez elektrik kesintisi oldu. Toplantıya katılanların gülüşmelerine neden olan olayın ardından Bakan Ergün, “Önceden böyle bir olay olacağını biliyorduk. Bizi uyardılar. Saat 12.00’de bir arıza nedeniyle elektriklerin kesileceğini söylemişlerdi” dedi.

Konuşmaların ardından “Projeleriniz Rafta, Fikirleriniz Lafta Kalmasın” sloganıyla düzenlenen yarışmanın da sonuçları açıklanarak ödül alan katılımcılara ödülleri dağıtıldı.