İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda tanık olarak dinlenen Prof. Dr. Rengin Erdal'a, duruşmada Can Dündar ve Rıdvan Akar tarafından hazırlanan Karaoğlan Belgeseli izlettirildi. Erdal'a, Rahşan Ecevit'in belgeselde Bülent Ecevit'e istirahat önerildiği yönündeki beyanı bulunduğunu, böyle bir şeyin söz konusu olup olmadığı soruldu. Rahşan Ecevit'in çevreden duyduklarını aktarıyor olabileceği belirten Erdal, böyle bir şey söz konusu olmadığını belirterek, "Bu bir şehir efsanesidir. Çünkü hastalarımıza istirahat diye uyguladığımız bir tedavi yöntemimiz yok. Bu iddiayı kabul etmem mümkün değil" diye cevap verdi. Tanık Erdal, tanık olarak dinlenen Mustafa Bolkan ve Mücahit Pehlivan'ın duruşmadaki iddiaları nedeniyle Ankara Tabip Odası Onur Kurulu'na suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Erdal, Mücahit Pehlivan'ı Ankara Tabip Odasına şikayet etme sebebini ise şöyle anlattı: Mücahit Pehlivan duruşmadaki ifadesinde 'Kortizonu kestik, Ecevit sağlığına kavuştu' şeklindeki ifadeleri Türkiye'de infiale neden oldu. Bir çok hastamız kortizon tedavisini kesiyor. Hastalarımız 'Bu zarar veriyormuş. Kortizonu kullanmayız' diyor. Hastalarımız tedirgin oldu. Ecevit'le ilgili iddialardan sonra halkta kortizon korkusu oluştu. Birçok hasta bu nedenle tedaviyi yarıda kesiyor. Halka zarar vermek bu boyutlara ulaşınca suç duyurusunda bulundum. Kortizon Türkiye'de aspirin kadar sık kullanılır. Kanser tedavisinde bile kullanılır" dedi.


"BUNLAR TAMAMEN İFTİRA"


Erdal, dönemin Ankara İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mustafa Bolkan'ın “Olası bir acil müdahalede kullanılacak sıvı hakkında bilgi almak için başhekim Rengin Erdal’a gittim. 'Hasta sizin, bizi ilgilendirmez' dedi" ifadesine ise şöyle yanıt verdi:

"Ben bunları duyduğumda bu kişinin duygu alım bozukluğu mu var? diye düşündüm. Normal bir kişide böyle fikir uçuşmaları yaşanması durumunda, bağımlılık sorunu mu var diye düşünülür. Gerçeklikle hiç alakası olmayan şizofrenik düşüncelerdir. Bunlar tamamen yalan ve iftiradır."


"ECEVİT'E VERİLEN KORTİZONUN DOZU ÇOK KÜÇÜKTÜ"


Erdal, daha önce tanık olarak ifadesi alınan Bülent Ecevit'in tedavisine katılan ortopedi uzmanı Mücahit Pehlivan'ın "Kortizonu kestik Ecevit düzeldi" ifadelerine değinerek şöyle konuştu: "Bülent Ecevit'e verilen doz çok küçüktür. Geçmişte Türkiye'de tıp eğitimi alamayan kişiler Macaristan, Romanya gibi Demir Perde ülkelerinde tıp eğitimi gördüler. Demir Perde ülkelerinde klasik tıp eğitimin dışında, en az ilaçla tedaviyi öngören bir ekol vardır. Mücahit Pehlivan, bu ekole göre, kortizon tedavisini yanlış bir tedavi olarak yorumlamaktadır. Modern çağdaş eğitim almış bir doktor değil." Erdal, "Bülent Ecevit'in kortizon tedavisi bizim hastanemize gelmeden 2 yıl önce parkinson ve myastenia gravis rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla Hacettepe Üniversitesi tarafından başlatılmıştı. Doz olarak 2 günde bir 4 miligramdı. Hastaneden ayrılırken dozu arttılmamıştı" dedi.


HEKİMLER OSMAN DURMUŞ'A BİLGİ VERDİ


Mehmet Haberal'ın avukatı Dilek Helvacı'nın Ecevit'in tedavisi sırasında dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş ile görüştürülmediği yönündeki iddialaları soruldu. Tanık Erdal, "Bir görüşme talebi geldiğinde önce hastanın hekimine sorulur. Onun görüşülebileceğini söylemesi halinde aileden izin istenir. Osman Durmuş'un görüşme isteğini Rahşan Ecevit ilettiğimizde, 'Şimdi ziyaretçi kabul edemiyoruz' dedi. Bunun üzerine Osman Durmuş'a rektörüm ve müdahale eden hekimler tarafından tedaviye ilişkin bilgi verildi" diye cevap verdi. Sorular üzerine Erdal, imzaladığı raporlardan gördüğü kadarıyla Ecevit'e lavman verilmediğini, bağırsak düzenleyici ağızdan alınan bir ilaç yazıldığını söyledi. Tanık Erdal'ın ifadesinin tamamlanmasının ardından duruşma 17 Eylül saat 08.45'e ertelendi.