İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nın 271. duruşmasında sanık avukatlarının taleplerinin alındı. Duruşmada söz alan tutuklu sanık İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hüseyin Gökçearslan, dün görülen duruşmayı Türkiye’nin en iyi avukatlarının izlediğini belirterek "Ceza yargılamalarında deliller tartışılmadan esas hakkında mütaala için dosyanın savcılığa verildiğini nerede gördünüz?" diye sordu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise savcılığa tevsii tahkikat talebinde bulunup bulunmayacağının sorulduğunu, bir talebi olmaması durumunda esas hakkındaki mütalaa için süre verildiğini hatırlattı. 2 bin 500 sayfalık iddianameyi satır satır okuduğunu belirten Avukat Gökçearslan, iddiaanmede Ergenekon Terör Örgütü'nün kanlı eylemler gerçekleştirdiğinin iddia edildiğini belirterek, "Nerede kanlı eylem. Yok. Sanıklar savunmalarını yaptı. Nerede kanlı eylem. Yok. Birçok tanık dinlendi. 5 yıldır müvekkilim tutuklu. Ergenekon Terör Örgütü yok. Suç yok" diye konuştu. Gökçearslan, dün binlerce kişinin Silivri'ye geldiğini belirterek, “Binlerce kişi sabahtan akşama kadar o soğukta bu davadaki uygulamalara karşı düşüncelerini ifade ettiler. Ergenekon olayının bir tertip olduğunu milyonlarca insan anlamıştır. Toplum artık bu olaya seyirci kalmıyor. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum" dedi. Başkan Özese de, "Böyle ağaya kalkarak tepki gösterilmez" diyerek dünkü duruşmada 200 avukatın tavırlarını eleştirdi.


AVUKAT DOĞURGA: SEDAT PEKER İLE İLGİLİ DOSYA BİRLEŞTİRİLSİN


Tutuklu sanık Sedat Peker’in avukatı Mehmet Doğurga, savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in "Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 4 şüpheli hakkında "silahlı terör örgütüne yardım etme", "tehdit" ve "suç delillerini değiştirmeye teşebbüs etmek" suçlarından açılan davanın, Ergenekon davasıyla birleştirilmemesi yönünde görüş bildirdiğini hatırlattı. Avukat Doğurga “Tam tersine birleştirilmelidir. Çünkü birleştirilmesi istenen dosya bu davanın ürünüdür. Gizli Tanık Poyraz 2008 yılında ifade vermiş, Poyraz'ın ifadeleri üzerine müvekkiliminde aralarında bulunduğu 25 şüpheli hakkında soruşturma başlatılmış ancak bu soruşturmaya takipsizlik kararı verilmiştir. Ancak 214. duruşmada Gizli Tanık Poyraz'ın ifadeleri üzerine müvekkilim tutuklanmıştır. Müvekkilim evinde ve işyerinde yapılan aramalarda suç unsurlarına rastlanmamıştır. Tanıkların duyumlarına dayanarak tutuklanmıştır.Müvekkilim bir yıldır tutuklu. Müvekkilimin tahliyesini istiyorum" diye konuştu.


MAHKEME BAŞKANI: DUYSANIZDA İNANMAYIN ÖYLE ŞEYLERE


Tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün kızı ve avukatı Zeynep Küçük, mahkemenin dosyayı mütalaasını hazırlaması için iddia makamına teslim edilmesini kararlaştırdığını anımsatarak “Ondan önceki celsede ben dosyasın savcılığa teslim edileceğini biliyordum" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin "Nereden biliyordunuz?" sorusu üzerine Avukat Küçük “Gidişinizden" diye yanıt verdi. Tutuklu sanık emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin'in de oturduğu yerden, "Medya bizim hakkımızdaki sonucu biliyor. Benim için idam ve ağırlaştırılmış müebbet diyorlar" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese de Tekin'in bu sözleri üzerine "Öyle şeyler olmaz. Duysanızda inanmayın öyle şeylere" diye konuştu. Zeynep Küçük ise davayı bu kadar süre takip ettikten sonra mahkemenin bir sonraki aşamada nasıl bir adım atacağını tahmin edebildiğini ifade ederek “Orgeneral Nusret Taşdeler’in savunmasını almaya karar verdiğinizde ben dosyanın mütalaa için iddia makamına verileceğini tahmin ettim" dedi. Başkan Özese ise “Doğru tahmin değil" diye konuştu.


MAHKEME BAŞKANI: VİCDANIMIZ RAHAT


Zeynep Küçük “Ama savcı ‘ben mütaala için hazırım’ dedi" diye konuşurken Başkan Özese “Aşırı yorum yapıyorsunuz" diye konuştu. Zeynep Küçük, sözlerini sürdürürken başkan Özese “Mahkemeyi yargılamaya hakkınız yok. Uslubunuza dikkat edin. Burada Türk milleti adına yargılama yapıyoruz. Kimseden talimat, tavsiye almıyoruz. Vicdanımız rahat. Mahkemeyi sorgular mahiyette konuşuyorsunuz. Böyle devam edemezsiniz" diyerek uyarılarda bulundu.


MAHKEME BAŞKANI: USULİ EKSİKLİKLERİN GİDERİLMESİ GEREKİYORDU


Zeynep Küçük, Alparslan Arslan’a 2 adet Glock marka silah temini konusunda, halen Ergenekon’dan tutuklu yargılanan 4 kişi hakkında açılan yeni davanın birleştirilmesini eleştirerek “Bu dosya 2010’da birleştirildi. Sanıkların 2011’de sorguları yapılıp tutuklandılar. Aralık 2012’de yeni bir iddianame düzenledi" diye konuştu.


Özese, 4 sanığın ateşli silah bulundurmak yargılandıklarını, ek iddianamede iddia edilen "Silahli terör örgütüne silah temin ettikleri" suçlaması yer aldığını açıklayarak “Yeni iddianame düzenlenmedi. Ek iddianame hazırlandı. Usuli eksikliklerin giderilmesi gerekiyordu" diye konuştu.


DANIŞTAY DOSYASI AYRILSIN


Zeynep Küçük, emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün Danıştay’a saldırı ve Cumhuriyet Gazetesi’ne bomba atılması eylemlerinden suçlandığını, ancak bugüne kadar hiçbir yasa dışı ve eylem talimatının ortaya çıkmadığını ifade etti. Zeynep Küçük, daha önce tahliye edilen sanık Süleyman Esen’in ifadelerinde çelişkiler olduğunu belirterek duruşmalara getirilip sorgulanmasını istedi. Küçük, Osman Yıldırım’ın ifadelerindeki çelişkilerin de ortaya çıktığına dikkat çekerek Danıştay dosyasının davadan ayrılmasını talep etti. Tutuklu sanık Serdar Öztürk'ün avukatı Demet Rençber'in konuşması sırasında üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, "Basın açıklaması yapar gibi konuşuyorsunuz. Milletvekillerini, gazetecileri, diğer avukatları görünce basın açıklaması yapar gibi konuşamazsınız" dedi. Bu arada araya girerek söz almakta ısrar eden avukat Hüseyin Ersöz'e Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, izin vermedi. Ersöz dünkü duruşmada yaşanaları ifade etmek isterken, Başkan Özese, "Dün yaşananları hepimiz gördük. Avukat Hüseyin Bey lütfen oturur musunuz? Defalarca uyarmamıza rağmen benimle tartışıyorsunuz" diyerek bağırdı.


"MÜVEKKİLİM TAŞDELER'İN TUTUKLANMASI HATALI OLMUŞTUR"


Ankara GATA'da tedavi gören tutuklu sanık YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler'in avukatı Metin Güçlü, 27 Kasım'da görülen duruşmada müvekkili hakkında çıkarılan yakalama kararının tutuklama kararına çevrildiğini hatırlattı. Avukat Güçlü, Adli Tıp 3. İhtisas Dairesi'nin de müvekkili Taşdeler'in tedavisinin devam etmesi gerektiği yönünde rapor hazırladığını belirtti. "Müvekkilim Nusret Taşdeler'in tutuklanması hatalı olmuştur" diyen Avukat Güçlü, Taşdeler'in kalbinin 2 stent takılı olan tek damarla beslendiğini, ölüm riski taşıdığını, halen Orgeneral rütbesinde bulunduğunu ve kaçma ihtimalinin de söz konusu olmadığının altını çizdi. Sanık ve tanıkların hiçbirinin Taşdeler aleyhinde bayanda bulunmadığını belirten Avukat Güçlü, müvekkili Nusret Taşdeler hakkındaki tutukluluk kararının kaldırılmasını istedi. Duruşma avukatların dinlenmesiyle devam ediyor.


(BB)