İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İkinci Ergenekon Davası'nda talepler bölümünde konuşan tutuklu sanık CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İnternet Andıcı Davası'nın İkinci Ergenekon Davası ile birleştirilmesini eleştirdi. Balbay, "Sanık sayısı 118'den 147'ye çıktı. Bu dava görüldükçe uzuyor, dava dosya gittikçe şişiyor. Yüksel Dilsiz'i sanık ve tanık olarak 1 ay dinlediniz. Yeni olan ne buldunuz?" diye sordu. Balbay, "Yargı, bugün Türkiye'de adalet değil, yeni operasyonlar, tartışma üretmektedir. Yargı hukuk değil, hukuk çeşitliliği üretiyor. Hukuk bilimdir ve tektir. Çoktan seçmeli hukuk olmaz. 'Ben sonrakini alayım' denemez" dedi.

Deniz Feneri soruşturmasında 550 sayfalık iddianame hazırlandığını hatırlatan Balbay şu karşılaştırmayı yaptı:

"Deniz Feneri'nde 4 yıl süre içinde mevcut olan örgüt kayboldu. 4 yıldır bir sanığın bile 'evet ben bu örgütün üyesiyim' demediği bu davada örgüt aranıyor. Burada 4 yıldır örgüt bulacağım deniliyor, orada 4 yılda örgüt yok edildi. Deniz Feneri Davası'nda 3-4 ay uzunu tutukluluk sayılıyor, bu davada 3-4 yıl doğal tutukluluk sayılıyor. Deniz Feneri'nde 4 ay sonra 'masumiyet karinesi', bu davada 4 yıl sonra hala 'mahkumiyet' karinesi geçerli. 2 farklı hukukun uygulandığı çıkmıyor mu ortaya? Silivri Davaları ve Deniz Feneri davalarına bakarsak başka bir ülkede başka yasalara göre yargılama yapılıyor düşüncesine kapılabilirsiniz."


"ADALET HALKIN İHTİYACI HALİNE GELDİ"


Mahkeme heyetine hitaben "Sizler ne olursa olsun hukuk zemininde kalabilmenin yollarını arıyorsunuz" diye hitap eden Balbay "Çok zor. Her tarafı açık, tavanı olmayan bir davada kapıları kilitliyorsunuz" diye konuştu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak'ın Uluslararası Yargı Reformu Sempozyumu'nda yaptığı 'adaletle' ilgili sözlerine de değinen Balbay, "Kılıç ve Kaynak bunları Uluslararası bir sempozyumda söylediler, yani dünyaya söylediler. Hukuk evrenseldir ve bir bütündür" dedi.


Avrupa Parlamentosu'nun son Türkiye kararında 'Özel Yetkili mahkemelerin uygulamaları, hala sorun olmaya devam etmektedir' ifadelerinin yer aldığını belirten Balbay "Bu artık uluslararası bir tartışma haline gelmiştir. Bu artık sağır sultanın da duyduğu bir tartışma" diye konuştu. Balbay, sanıkların ve avukatların sözlerinin kesildiğini savunarak, mahkeme heyetinin empati yapmasını istedi.


Balbay, "Avukatların söz kesildiğinde bir damarımız kesilmiş gibi hissediyoruz. Adalet iki kefeli bir terazi ise Türkiye'de adalet terazisinin tek kefeli hale geldiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Yeni anayasa çalışmaları kapsamında vatandaşlara yöneltilen 5 şık içerisinde birinci sırada yüzde 60 oranında adalet istemini dile getirdiklerine dikkat çeken Balbay şöyle konuştu:

“Anadoluda adalet birinci sırada çıktı. Adalet halkın ihtiyacı haline geldi. Adalet toplumun ekmeğidir. Bu isteğe cevap vermelisiniz."

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese ise maddi gerçeği bulmak için çalıştıklarını belirterek, "Davayı makul sürede bitirmeye çalışıyoruz. Bizim işimiz adalet, bizim işimiz adaleti gerçekleştirmek. CMK'ya göre göre delil topluyoruz. Mükerrer sorular soruluyor ve uzuyor. Makul süre için herkes elinden gelen gayreti göstermek zorunda. Bizim amacımız adaleti gerçekleştirmek" dedi.


(BB)