İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 29'u tutuklu 108 sanıklı Birinci Ergenekon Davası'nın 214. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin bitişiğinde bulunan büyük salonunda yapılan duruşmaya, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin de aralarında bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Bu davadan tutuksuz yargılanan başka suçtan tutuklu Semih Tufan Gülaltay da duruşmada hazır bulundu. Tutuklu sanıklar Alparslan Arslan ve Sevgi Erenerol duruşmaya gelmedi. 16 duruşmadan men edilen tutuklu sanıklar Erhan Timuroğlu, İsmail Sağır, Özkan Kurt ,Bedirhan Şinal ve 6 duruşmadan men edilen tutuklu sanık Osman Yıldırım da duruşmaya katılamadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese duruşmada avukatların ve sanıkların sözlü ve yazılı taleplerinin alınacağını söyledi.


"PRENSİP GEREĞİ MAFYA VE TERÖR DOSYALARINI ALMIYORUM"


Talepler bölümünde söz alan tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz, dinlenen gizli tanık Poyraz'ın kendisiyle ilgili çeşitli iddilarda bulunduğunu belirtti. Sanık Kerinçsiz, "Gizli tanık Poyraz'ın, 'sanık Kerinçsiz’in bizim davalarımızı asıl uzaktan kumanda eden, diğer avukatları yönlendiren kişi olduğunu biliyorum' şeklindeki iddialarına değindi. Sedat Peker'i ve gizli tanık Poyraz'ı tanımadığını söyleyen sanık Kerinçsiz, prensip gereği çete, mafya ve terör dosyalarını almadığını belirtti. Kerinçsiz, gizli tanık Poyraz'a ait olan dava dosyalarının mahkemeye getirtilmesini ve kendisiyle ilgili 2004 yılında nerede olduğuna ilişkin baz istasyonu kayıtlarının istenmesini talep etti.


KARLIBEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMASINI İSTEDİ


Semih Tufan Gülaltay da 19 Ocak 2012 tarihinde dinlenen tanık Talip Doğan Karlıbel'in kendisiyle ilgili iddialarda bulunduğunu belirtti. Tanık Karlıbel'in, Almanya’da Emniyet Müdürlüğünde tercüman olarak görev yapmadığını, Karlıbel'in Almanya'da resmi bir ikametinin de bulunmadığını iddia eden sanık Gülaltay, tanık Karlıbel'in mahkemeye yalan söylediğini belirtti. Gülaltay, tanık Karlıbel'in CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında da iddialarda bulunduğunu, bu nedenle Karlıbel hakkında Ankara Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını söyledi. Gülaltay, bu mahkemede Karlıbel'in iddialarının yer aldığı belgelerin sahte olduğunun anlaşıldığını ifade etti.


SANIK GÜLALTAY: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULSUN


Tanık Karlıbel'in duruşmada ikazlara rağmen yalan söylediğini öne süren sanık Gülaltay, "Tanık Karlıbel, bana Alman ajanlığı teklif edildiğini, benim de kabul ettiğim iftirasında bulunmuştur. Bununla ilgili olarak da kitabında yer verdiği belge fotoshop programıyla montaj yapılmış basit bir belgedir. Alman Federal yasalarına göre, Almanya topraklarında, ancak mahkeme kararıyla emniyet teşkilatı ajan kullanabilir" diye konuştu. Tanık Karlıbel'in yargıyı etkilemeye teşebbüs ettiğini iddia eden sanık Gülaltay, mahkemenin tanık Karlıbel hakkında suç duyurusunda bulunmasını talep etti. Duruşma sanıkların taleplerinin alınmasıyla devam ediyor.


(BB)