İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda tutuksuz sanık Abdülvahit Özkaya ifadesinin ardından savcının, mahkeme heyetinin ve sanıkların sorularını yanıtladı. Davanın tutuksuz sanığı Hüseyin Görüm'ün "Abdülvahit Özkaya, Beşar Esad'la akrabadır. Suriye ve Irak'ta iş yapardı" iddiasını hatırlatan Pekgüzel, Suriye Devlet Başkanı Esad'la akraba olup olmadığını sordu. "Birkaç kez Beşar Esad'la oturmuşluğum vardır" diyen Özkaya, "Dedem Osmanlı döneminde bir şekilde Şam'a gönderilmiş. Annem de Şam'da doğmuş. Ben de Suriye'yle iş yapmıştım. Onun dışında Beşar Esad'la bir akrabalığım yoktur" yanıtını verdi. Pekgüzel de "Başar mı? Beşar mı? Doğrusu ne?" sorusunu yöneltti. Özkaya ise Arapça'da “Başşar" denildiğini belirtti. Duruşmada söz alan tutuklu sanık Mehmet Fikri Karadağ, "Sizi Kuvayi Milliye Derneği'ne Hüseyin Görüm mü getirdi?' diye sordu. Sanık Özkaya da "Evet. Sizi de ilk kez orada gördüm. Bir daha da görmedim. Ancak benim derneğe maddi ve manevi desteğim olmamıştır. Bir kuruş bile yardım etmedim. Hatta bana Hüseyin Görüm derneğin rozetini ve bir kaç kitap hediye etti. Dernekten çıkar çıkmaz rozetleri de kitabı da çöp tenekesine attım. Kuvayi Millliye Derneği üyesi değilim" diye cevap verdi. Sanık Karadağ da sanık Özkaya'nın dernekle bir ilgisinin olmadığının altını çizdi.


MAHKEME BAŞKANI ÖZESE, ALPARSLAN ARSLAN'I UYARDI


Bu arada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Danıştay Saldırısı dosyası tutuklu sanığı Alparslan Arslan'a "Alparslan Bey çok yüksek sesle gülüyorsunuz. Duruşmanın düzeninin bozuyorsunuz. Sizi dışarı çıkarmak zorunda kalacağım" diyerek Arslan'ı uyardı. Uyarıya rağmen tutuklu sanık Arslan'ın gülmeye devam ettiği görüldü. Mahkeme Başkanı Özese, daha sonra dosyada bulunan bazı tutuklu sanıkların fotoğraflarını sanık Özkaya'ya göstererek tanıyıp tanımadığını sordu. Özkaya ise sadece Alparslan Arslan'ı tanıdığını söyleyerek, "Aslında iyi bir çocuktu sonradan başına böyle işler geldi bunlarda nasip kısmettir" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Özese, "İfadenize eklemek istediğiniz bir şey var mı?" şeklindeki soruya Sanık Özkaya, "Sağlığınız sayın heyetim" diye cevap verdi.


GİZLİ TANIK GALİP'İN ESKİ İFADESİ OKUNDU


Mahkeme Başkanı Özese, yurtdışında olduğu ve duruşmaya katılamayacağını bildiren Gizli Tanık Galip'in 5 Haziran 2009 tarihinde Terörle Mücadele Şubesi'nde verdiği eski ifadelerini okudu.


ABDÜLVAHİT ÖZKAYA'YA TUTUKLAMA İSTEMİ


Daha sonra söz alan Savcı Pekgüzel suç vasfının değişme olasılığı gözönünde bulundurularak sanık Abdülvahit Özkaya'nın tutuklanmasını talep etti. Duruşmaya verilen aranın ardından Mahkeme Heyeti, Özkaya'nın avukatı Asilhan Özkaya tutuklama talebine ilişkin söz verdi. Avukat Asilhan Özkaya, müvekkilinin suçsuz olduğunu belirterek, "Müvekkilimin şanssızlığı Hüseyin Görüm'ü tanıyor olmasıdır. Sosyal temasların suç olmadığını düşünüyoruz. Müvekkilimin hukuka aykırı herhangi bir eylemi olmamıştır. Müvekkilim peygamber olduğu iddiasında bulunan zatın soyut suçlamalarına maruz kalmıştır. Müvekkilim her çağrıldğında savcının huzuruna ve mahkemenin huzuruna çıkmıştır. Savcının tutuklanma talebinin reddedilmesini talep ediyoruz" dedi.


SANIK ÖZKAYA'YA YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI


Mahkeme Başkanı Özese'nin, "Ek savunma hakkı istiyor musun?" diye sorduğu sanık Abdülvahit Özkaya, "Evet ek savunma hakkı istiyorum" diye cevap verdi. Tutuksuz sanık Abdülvahit Özkaya'nın yurtdışına çıkış yasağı konulmasına karar veren Mahkeme Heyeti, tutuklama talebini redderek Özkaya'nın 3 gün içinde ek savunmasını mahkemeye sunmasına karar verdi. Yarın görülecek duruşmada 'Gizli Tanık 9'un' dinlenmesine karar veren Mahkeme Heyeti duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.


(BB)