İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda tanık yazar Ümit Fırat ifade verdikten sonra mahkeme heyetinin, avukatların ve sanıkların sorularını yanıtladı. Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Odatv Davası'ndan tutuklu bulunan Ergenekon’da tutuksuz yargılanan Prof.Dr. Yalçın Küçük’ün, Medtv ve Rojtv’deki katıldığı programların duruşmada izleterek, tanık Ümit Fırat'a sorular sordu.


"ÖCALAN'I KURTARAN YALÇIN KÜÇÜK'TÜR"


Pekgüzel, “Yalçın Küçük’ün, Abdullah Öcalan üzerinde etkisi var mıydı?" şeklindeki sorusuna Ümit Fırat şu cevabı verdi: "Yalçın Küçük, ideolojik ve siyasi olarak Abdullah Öcalan'ı çok etkilemiş insanlardan biridir. Abdullah Öcalan oldukça otoriterdir. Kadrosunda yer alan kişiler senli benli konuşamazlar. Yanyana oturup, bacak bacak üstüne atıp soru sormak herkesin harcı değil. Yalçın Küçük, Abdullah Öcalan ile bu şekilde konuşabilen az sayıda kişiden biriydi."


"ÖCALAN'A DÜZENLENECEK SUİKAST ENGELLENİYOR"


Savcı Pekgüzel, "Yalçın Küçük'ün arkasında başka bir güç olup olmadığını sorması üzerine tanık Fırat şu ifadeleri kullandı:

"Yalçın Küçük'ün arkasında bir desteği yoktu. PKK'ya yanaşarak orada bir kitlenin destediğini aldı. Kendi başına davranan ancak bazı kontakları olan bir kişi. 1996 yılında Abdullah Öcalan'a düzenlenecek suikastı da bu kontakları sayesinde haber alarak, Öcalan'a söylüyor. Suikast bu şekilde engelleniyor. Yalçın Küçük’e de Mesut Yılmaz söylemiş olabilir. Belki de dolaylı yollardan öğrenmiştir."


MİT MÜSTEŞARLARI DA TANIK OLSUN


Öte yandan Ergenekon Davası'nda tutuklu yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski MİT müsteşarları Sönmez Köksal, Emre Taner, Şenkal Atasagun, eski MİT yöneticileri Nuri Gündeş ve Miktad Alpay ile yazar Gün Zileli’nin 'tanık' olarak dinlenilmesini talep etti.


EYMÜR HAKKINDA SUÇ DUYURUSU TALEBİ


Perinçek’in avukatı tarafından mahkemeye verilen bir başka dilekçede ise 26 Temmuz günü tanık olarak dinlenen Alaattin Çakıcı’nın ifadelerinden yola çıkılarak eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Dilekçede Çakıcı’nın "Eymür, Perinçek’i öldürtüp üstüme yıkacaktı" şeklinde ifade verdiği, bu iddiaların da kamu adına takibi gerektiren ağır cezalık bir suç olduğu belirtildi. Eymür hakkında adam öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından işlem yapılması talep edildi. Duruşmaya ara verildi.


(BB)