Serpil KIRKESER/İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nda AK Parti İstanbul Milletvekili emekli Tümgeneral Şirin Ünal ve Mahmut Güzel tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Odatv ve Oyak Güvenlik Davası'na bakan mahkeme ile Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan Tuncay Hacıbektaşoğlu'nun da sanıkları arasında yer aldığı 3 kişinin yargılandığı "Resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık" dosyasının, bu dava ile birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda görüş sorduğunu belirtti.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nda Şirin Ünal tanık olarak dinlenmesinin ardından mahkeme heyetinin, savcının, avukatların ve sanıkların sorularını yanıtladı. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, "Müvekkilim İlker Başbuğ ile hangi dönem ve ne süreyle birlikte çalıştınız? diye sordu. Şirin Ünal, Ağustos 2004’te Hilmi Özkök’ün Genelkurmay Başkanı, İlker Başbuğ’un Genelkurmay 2. Başkanı kendisinin ise 1 yıl süreyle Komuta Kontrol Daire Başkanlığı yaptığını anlattı.


Ünal, 2008-2010 yılları arasında da yeniden Komuta Kontrol Daire Başkanlığı görevine atandığını ifade ederek kısa bir süre Yaşar Büyükanıt ile çalıştıktan sonra İlker Başbuğ’un Genelkurmay Başkanlığı'na atandığını anlattı. Avukat İlkay Sezer "Birlikte çalıştığınız dönemlerde Müvekkilim Başbuğ’un ‘Anayasal düzeni ve demokratik rejimi cebren devirmeye teşebbüs ettiğine ilişkin somut bir bilginiz, görgünüz var mı?" diye sordu. Tanık Ünal, kendi konumuyla, İlker Başbuğ arasında başka kademeler olduğuna dikkat çekerek, "Benim konumumda bir subayın Sayın Başbuğ ile ilgili detayları bilmesi mümkün değil. Bu soruya amiri olan Sayın Başbakan (Recep Tayyip Erdoğan) cevap verebilir" diye konuştu.


"BAŞBAKAN TANIKLIK YAPSIN"


Avukat İlkay Sezer ise “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İlker Başbuğ hakkındaki suçlamaları “insafsız" olarak yorumlamıştı. Biz de başbakanın savunma tanığı olarak dinlenmesini talep etmiş bulunuyoruz. Mahkemenin bu talebimizi, tanığın bu beyanı kapsamında değerlendirmesini talep ediyorum" şeklinde konuştu. Dava sanıklarından tutuklu sanık Dursun Çiçek'in, "12 Haziran günü sizinle birlikte Genelkurmay 2. Başkanı’na (Tutuklu sanık emekli orgeneral Hasan Iğsız) çıktık" sözleri üzerine Tanık Ünal “Ben Bilgi Destek Dairesi’nden iki subayla biri albay biri yarbay olabilir 2. Başkan’a çıktık. Subaylar, 2. Başkan’a gazetedeki haberi gösterip ‘Bizim dairede böyle bir şey hazırlanmadı’ dediler. Ben hiç konuşmadım. Komutan da ‘Zaten ben böyle bir emir vermedim’ dedi. Siz yoktunuz" şeklinde düzeltme yaptı. Dursun Çiçek’in “Şirin Ünal ve 2 subayın Iğsız’a arzı sırasında kendisinin de bulunduğu" konusunun emekli orgeneral Hasan Iğsız’a sorulması talebini Mahkeme Başkanı Özese "Şimdi tanık beyanı alınıyor" diyerek reddetti.


"NE SORSAK 'BİLMİYORUM' DİYOR"


Dursun Çiçek’in kızı olan avukatı İrem Çiçek’in “İrtica ile Eylem Planı olarak açılan ve daha sonra Ergenekon davası ile birleştirilen davanın iddianamesinde milletvekili olduğunuz AKP’nin müşteki olarak yer aldığını biliyor muydunuz?" şeklindeki sorusu üzerine Tanık Ünal "Partimizin adı AK Parti’dir" dedi. İrem Çiçek’in “İrtica İle Mücadele Eylem Planı’nın gördünüz mü?" sorusunu Ünal “Benim başkanı olduğum Komuta Kontrol Dairesi’nin dışında bir konu. Ben jet pilotuyum, bilmediğim konularda konuşmam" diye cevap verdi. "Ben bilgisi olup olmadığını soruyorum. Çetrefilli cevaplara gerek yok" diyen Avukat Çiçek "Ne sorsak ‘bilmiyorum’ diyor. Soru sormaya gerek yok" diyerek soru sormayı bıraktı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, sorular tamamlandıktan sonra “Ekleyeceğiniz bir şey var mı?" diye sorması üzerine Tanık Şirin Ünal "Sanıklar hakkında karar verecek bağmsız yüce mahkemeye güveniyorum" diye konuştu.


TANIK MAHMUT GÜZEL DİNLENDİ


Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Alparslan Arslan'a Danıştay saldırısında kullandığı glock marka silahın temin edilmesine ilişkin dosyanın tutuklu sanıklarından Erkan Ayyıldız'ın savunma tanığı Mahmut Güzel dinlendi. Alparslan Arslan'a 2 adet glock marka silahın temin edilmesine ilişkin dosya sanıklarının bayanları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Mahmut Güzel, Okuma yazma bilmediğini, 18 yıl Beyazıt Mercan'da hamallık yaptığını, sonra da Kumkapı'da çağ ocağı işlettiğini anlattı.


"İDDİALAR DOĞRU DEĞİL"


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Dosya sanıklarından Kenan Özay'ın ifadesinde "2 adet glock marka silahı 5 bin 400 liraya Mahmut Güzel'den satın aldım", Erkan Ayyıldız'ın "Silahları satan Mahmut Güzel'dir" şeklindeki beyanları hatırlattı. Bu iddiaların doğru olmadığını ifade eden Güzel, Erkan Ayyıldız'ın Mercan'da silah tamirciliği yapıtığını anlatarak şunları söyledi: "Bunlar zaten onun işi. Silahçılık yapıyor. Ben okuma yazma bile bilmiyorum. Benimle ne alakası var. Aradan 6 sene geçti. O zaman tutuklanmışlar. Sebest kalmışlar. Bu işlerle hiçbir alakam yok. Kendilerini kurtarmak için bu şekilde ifadelere başvurmuşlar."


"BİRBİRLERİNİ KURTARMAK İÇİN ORTAYA ATTIKLARI İDDİALARDIR"


Güzel, "Kenan Özay'ın avukatı perşembe günü cezaevine gelerek benimle görüştü. Gardiyanlar 'Avukat geldi' diye çağırdılar. Gittim, Avukat istedikleri gibi ifade vermem için bana baskı yaptı. Cezaevi müdürüne dilekçe verdim. Bana 'Avukatını çağır, suç duyurusunda bulunsun' dedi. Bana nasıl baskı yaptılar siz bunu tespit edin" dedi. Söz alan tutuklu sanık Kenan Özay da "Ben bizzat silahları Mahmut Güzel'den aldım. Aramızda telefon irtabatı olduğu savcılık tarafından da ortaya çıkarılabilir" diye konuştu. Söz alan Tanık Güzel ise, "Kabul etmiyorum. Kendileri birbirlerini kurtarmak için ortaya attıkları iddialardır. Onların fikirleridir" diye konuştu. Söz alan tutuklu sanık Kenan Özay'ın avukatı Mustafa Kolenoğlu'da kimseye baskı yapmadığını söyledi.


MAHKEMELER BİRLEŞTİRME KONUSUNDA GÖRÜŞ SORDU


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Odatv, Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin açılan davaya bakan mahkeme ile Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmekte olan Tuncay Hacıbektaşoğlu'nun da sanıkları arasında yer aldığı 3 kişinin yargılandığı "Resmi belgede sahtecilik ve dolandırıcılık" dosyasının bu dava ile birleştirilip birleştirilmeyeceği konusunda görüş sorduğunu belirtti.


Mahkeme Heyeti duruşmayı yarın saat 09.00'a erteledi.


SK (MK)