İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen Ergenekon Davası'nın 186. duruşmasında işadamı Mehmet Emin Karamehmet tanık olarak dinlendi. Mesleği sorulan Karamehmet, "Serbest çalışırım" diye cevap verdi. Karamehmet tanıklık hakları hatırlatıldıktan sonra tanıklık yemini yaptırıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese’nin "Dava konusu olaylar ve sanıklarla ilgili ne biliyorsunuz?" sorusu üzerine tanık Karamehmet, "Benim fazla bir bilgim yok" diyerek sözlerine başladı.


"ERSÖZ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜM"


Tanık Karamehmet, davanın tutuklu sanığı dönemin eski Jandarma İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz’ü tanıyıp tanımadığı sorusunu “Sonradan öğrendim" diye yanıtladı. Karamehmet, “Davanın sanığı Hasan Atilla Uğur’u ise Kürşat Albay olarak tanıdım" dedi. Karamehmet “Levent Ersöz ile görüştünüz mü?" sorusu üzerine “Telefonla görüştüm diye hatırlıyorum" dedi. “Levent Ersöz, Tuncay Özkan’ı Çukurova Grubu’na geri almanızı söyledi mi?" sorusuna ise Karamehmet “Evet, Levent Ersöz Tuncay Özkan’ı geri almamı söyledi ama, yeri dolmuştu. Bu nedenle geri alamayacağımı kibarca söyledim" diye cevap verdi. Özese’nin “Tuncay Özkan, Çukurova Medya Grubu başkanlığından ayrılmasına ilişkin ne biliyorsunuz?" sorusuna Mehmet Emin Karamehmet şöyle yanıt verdi:

“Tuncay Bey’in ayrılışına ilişkin şunları biliyorum. Show TV, Akşam grubundaki arkadaşlar Tuncay Özkan’ın fiyatının yüksek olduğunu söyleyip indirmek istemişler. Tuncay Özkan ‘Ayrılırım’ demiş. Tuncay Özkan'ın Çukurova Medya Grup Başkanlığı'ndan ayrıldığında ben yurtdışındaydım."

Karamehmet, Özkan'ın ekip olarak gruba maliyetinin 9 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. Tanık Karamehmet “Şener Eruygur’u tanıyor musunuz?" sorusunu “Evet Jandarma Genel Komutanı olarak tanırım" diye yanıtladı. “Eruygur sizden Tuncay Özkan’ı işe geri almanızı istedi mi?" soruna ise “Hayır" yanıtı verdi.


"TUNCAY ÖZKAN GRUBA DAHİL OLDUKTAN SONRA HABERİM OLDU"


Tanık Karamehmet daha sonra savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtladı. Pekgüzel'in "Çukurova Medya Grup Başkanlığı'na Tuncay Özkan'ı getirmeden önce biriyle görüştünüz mü? sorusuna tanık Karamehmet "Hayır kimse ile görüşmedim. Medya Grup Başkanlığı'na Tuncay Özkan'ı, tanıdığımız Ersin Pamuksüzer arkadaşımız getirdi. Tuncay Bey, gruba dahil olduktan sonra haberim oldu" diye cevap verdi. Karamehmet, "Tuncay Özkan TSK'da görüştüğü albay, subay var mıydı?" sorusuna ise "Bunlardan haberim yok" diye cevap verdi.


"KONUŞMALARDAN HABERİM YOK"


Savcı Pekgüzel, bazı sanıklardan ele geçen 16 Aralık 2003 tarihli çözüm tutanağına ilişkin soru soracağını belirterek, "Dava sanıkları Levent Ersöz, Hasan Atilla Uğur ve Tuncay Özkan arasında geçtiği iddia edilen bir konuşmaya ilişkin çözüm tutanağı var. Çözüm tutanağında "Mehmet Emin Karamehmet en büyük desteği TSK'dan gördü" ifadesi yer alıyor. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?" dedi. Tanık Karamehmet ise, "Benim bu konuşmalardan haberim yok" dedi. Bu sırada Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, bu çözüm tutanaklarını müvekkili Tuncay Özkan'ın kabul etmediğini belirterek, soruya itiraz etti.


"ERUYGUR'U TANIYORUM"


Sorular üzerine tanık Karamehmet, 2002 yılında dava sanıklarından Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur ile Jandarma Sosyal Tesislerinde görüştüğünü belirterek, "Bana Pamukbank ile ilgili sorular sordular. O dönemde Pamukbank BDDK'ya devredilmek üzereydi. 'Burada ne oluyor diyerek' bana soru sordular. Ersöz ve Uğur'un üzerinde üniformaları vardı. O günden sonra da az görüştük" diye cevap verdi. Karamehmet, "Tuncay Özkan'ın işe geri alınması konusunu ise Levent Ersöz ile telefonda konuştuğumuzu hatırlıyorum" dedi. Savcı Pekgüzel, "Şener Eruygur'u tanıyor musun? sorusuna tanık Karamehmet, "Şener Eruygur'u tanıyorum. Eruygur Jandarma Genel Komutanı olduğunda tebrik için makamına gitmiştim. 10-15 dakikalık bir görüşmeydi. O görüşmede Akşam Gazetesi Ankara temsilcisi Nuray Başaran'ın olduğunu hatırlıyorum" diye cevap verdi. Duruşma savcı Pekgüzel'in, Mehmet Emin Karamehmet 'e soru sorması ile devam ediyor.


(BB)