Serpil KIRKESER/İSTANBUL, ERGENEKON Davası'nın 219. duruşmasında gizli tanık Kurşun dinlendi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon Davası'nda dinlenen gizli tanık Kurşun, bir dönem jandarma İstihbarata haber elemanı olarak çalıştığını söyledi.


Sesi ve görüntüsü bozularak duruşma salonuna yansıtılan gizli tanık Kurşun, 1970'li yıllarda Kırıkkale'de sosyalist gruplarla birlikte faaliyet gösterdiğini, 2004 yılında da İşçi Partisi'ne üye olduğunu anlattı. Jandarmaya haber elemanı olarak çalıştığı dönemi anlatan gizli tanık Kurşun, 2004-2006 yıllarında cemaat ve tarikat içindekiler ile başörtülü öğretmenleri, memurları, misyonerlik faaliyetleri yürütenleri fişlediklerini söyledi. Gizli tanık Kurşun, "Haber elemanı olarak çalışırken bana kimlik verilmedi. Benim muhatap olduğum kişi astsubay Mustafa Koç'tu. Bilgileri el yazısıyla yazıp Mustafa Koç'a veriyordum" dedi.


"ÖZBEK SENDİKAYI BABASININ ÇİFTLİĞİ GİBİ KULLANIYORDU"


Gizli tanık Kurşun şöyle konuştu: "Türk Metal Sendikası eski Genel Başkanı Mustafa Özbek,(tutuksuz sanık) İşçi Partisi'nin düzenlediği bazı mitinglere sponsor oldu. Özbek sendikayı kendi babasının çiftliği gibi kullanıyordu. Cumhuriyet mitinglerinden sonra Perinçek 'Diyarbakır'da da refleks görtermeliyiz' diyerek, kardeşlik adı altında miting düzenledi. Otobüs paralarını Özbek'in karşıladığını söylemişlerdi."


TUNCAY ÖZKAN VE ERKAN ÖNSEL DURUŞMA SALONUNDAN ÇIKARILDI


Daha sonra duruşma salonunda bulunan ekranlara tutuklu sanıkların fotoğrafları yansıtılarak tanığın tanıyıp tanımadığı soruldu. Gizli tanık Kurşun, Tuncay Özkan’ın fotoğrafı gösterilip “Tanıyor musun?" diye sorulduğunda gizli tanık Kurşun “Cumhuriyet Mitinglerinden tanıyorum" dedi. Tuncay Özkan ise “Yüz yüze hiç görüştük mü?" diye sordu. Mahkeme Başkanı Özese ise “Müdahale etmeyin, çıkarırım" sözleri üzerine, sanık Özkan sorusunu tekrarladı. Bunun üzerine Özkan, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin talimatı üzerine salondan çıkarıldı. Tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Merkez Karar Kurulu üyesi Erkan Önsel de gizli tanık Kurşun’a oturduğu yerden soru sorunca salondan çıkarıldı.


"BÖYLE YARGILAMA OLMAZ"


Tutuklu sanıklardan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu'nun kızı ve aynı zamanda avukatı Nazlı Çubuklu'nun da "Böyle yargılama olmaz. Sizin yaptığınız yargılama ancak bu kadar olur" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese, Nazlı Çubuklu’nun dışarı çıkarılmasını istedi. Nazlı Çubuklu çıkarken “Siz çıkarmadınız, ben çıkıyorum" diye bağırdı. Hıfzı Çubuklu ise "İnsanı tahrik ediyorsunuz" diye tepki gösterdi.


Sorular üzerine gizli tanık Kurşun, Ergenekon soruşturmasını yürüttüğü sırada savcı Zekeriya Öz'e önce ihbar mektubu gönderdiğini, ardından da savcılığa giderek kendi isteğiyle ifade verdiğini sözlerine ekledi.


Tanığın dinlenmesinin ardından duruşma yarın saat 08.45'e ertelendi.


SK (MK)