İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tanık olarak dinlenen gazeteci Fehmi Koru ifadesinin ardından savcı Murat Dalkuş ve mahkeme heyetinin sorularını yanıtladı. Sorular üzerine tanık Fehmi Koru hergün yazılar kaleme aldığını ve yazdığı yazılardan dolayı tepkiler aldığını söyledi. 2001 yılında kendisine posta yoluyla gelen belgeleri arşivine kaldırmadığının altını çizen Fehmi Koru, "Savcılıkta ifade verdikten sonra bu belgeleri savcıya teslim ettim. Zaten bana ulaşan belgeler fotokopiydi" diye konuştu. Koru, "Ben bana ulaşan 2 belgeye rapor diyorum. Belgeleri kim yazmış diye baktım. Üstü karalanmıştı. Bir isim yazıyordu okuyamadım" dedi.


"NE KADAR GÜZEL YAZMIŞSINIZ"


Savcı Murat Dalkuş, Koru'nun Ergenekon soruşturmaları başladığı dönemde kaleme aldığı çetelerle ilgili yazısını okuyarak, sorular sordu. Savcı Dalkuş'un Fehmi Koru'nun yazısının tamamını okumasının ardından tutuklu sanık Tuncay Özkan, "Ne kadar güzel yazmışsınız" dedi. Savcı Murat Dalkuş'un "Yazınızda hangi çeteden bahsediyorsunuz?" sorusuna Fehmi Koru, "Bana 2001 yılında ulaşan belgeler çete oluşumunu ortaya koyan belgelermiş meğer. Ben mahkemenizin yürüttüğü davayla ilgili birşey söylemek istemiyorum. Herhangi bir çetenin olup olmadığı konusunda hükmü siz vereceksiniz" diye cevap verdi.


"ÇETE DENİLİYOR BİZE"


Bu sırada İşçi Partisi Genel Başkanı tutuklu sanık Doğu Perinçek, tanık Koru'ya soru sormak için söz istedi. Ancak Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, Doğu Perinçek'e söz vermedi. "Bana söz vermeyeceksiniz de kime söz vereceksiniz?" diyen Doğu Perinçek Fehmi Koru'ya ulaşan belgeleri kendisinin yazdığının iddia edildiğini belirterek kendisine söz verilmesini istedi. Uyarılara Doğu Perinçek'in uymayarak söz almadan konuşması üzerine Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, "Son kez uyarıyorum Doğu Bey" diyerek ikazlarına devam etti. Bu sırada bağıran tutuklu sanık emekli yüzbaşı Muzaffer Tekin de "5 senedir yargısız infaz yapılıyor. Adil yargılama" diye bağırdı. Avukatlar müvekkillerine söz verilmesini ve tanık Fehmi Koru'ya soru sormalarını talep ettiler. Mahkeme başkanı Hüsnü Çalmuk ise bu konuda daha önce karar aldıklarını hatırlatarak, "Tanığın ifadesinde sanıkların isminin geçmediğini bu nedenle sanıkların soru soramayacağını ancak sanıkların sorularını dilekçeye yazarak mahkemeye sunabileceklerini söyledi. Bu sırada tutuklu sanık Deniz Yıldırım'ında bulunduğu bazı sanıklar ayağa kalkarak, "Çete deniliyor bize" diye bağırdılar.


MAHKEME BAŞKANI'NDAN AVUKATA: SESİNİZİ ALÇALTIN LÜTFEN


Söz alan tutuklu sanık Serdar Öztürk'ün avukatı Demet Reçber ise tanık Fehmi Koru'nun bütün sanıkları itham ettiğini suçladığını iddia etti. Veli Küçük'ün kızı aynı zamanda avukatı olan Zeynep Küçük ise yüksek sesle konuşarak, "Söz konusu belgelerle ilgili burada insanlar yargılanıyor" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk, "Sesinizi alçaltın lütfen en yüksek ses benim sesim olacak" diyerek Zeynep Küçük'ü uyardı. Zeynep Küçük, "Söz konusu belgelerde müvekkilim Veli Küçük'ü suçlayan bir şey yok. Fehmi Koru birilerinden duyduklarını söylemiş. Ben müvekkilimle görüştükten sonra tanığa sorular sormak istiyorum. Lütfen duruşmaya ara verilsin" diye konuştu.


"BELGELERİ KİMİN GÖNDERDİĞİNİ MERAK ETTİNİZ Mİ?"


Tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek de sorularını yazılı olarak mahkemeye sundu. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk'ta Çiçek'in sorularını Fehmi Koru'ya sordu. "Söz konusu belgelerin kimi gönderdiğini merak ettiniz mi? sorusuana Koru, "Belgeri kimin gönderdiği konusunda zarfın üzerinde bir bilgi yoktu" diye konuştu.


İŞÇİ PARTİLİ ÖNSEL DURUŞMADAN ÇIKARILDI


İP Genel Başkan Yardımcısı tutuklu sanık Erkan Önsel de yüksek sesle "Tanık yalan söylüyor" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk jandarmaya talimat vererek sanık Erkan Önsel'i duruşmadan çıkarttı. Çalmuk sanık Önsel'in duruşmadan çıkarıldığı sırada "Seninle hesabım bitmez" dediğini tutanaklara geçirdi. Mahkeme Başkanı Hüsnü Çalmuk daha sonra duruşmaya ara verdi.


(BB)