İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülen 65'i tutuklu 274 sanıklı Ergenekon Davası'nın 228. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili gazeteci Mustafa Balbay, gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük,İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 39 tutuklu sanık hazır bulundu. Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ve CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı.


TANIK ARIKAN DİNLENDİ


Yeminli olarak ifadesi alınan tanık emekli Tümgeneral Muharrem Mutlu Arıkan, 2008 yılında Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı İstihbarata Karşı Koyma ve Güvenlik Daire Başkanlığı'na atandığını 2011 yılında da emekliye ayrıldığını söyledi. 12 Haziran 2009 yılında bir gazetede 'İrtica İle Mücadele Eylem Planı' isimli belgenin yer almasının ardından dönemin İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin (tutuklu sanık) beni aradı. 'Gazetede yer alan habere bir bak, araştır, işin gerçeği nedir' dedi. Ben de ilk kez o gün Bilgi Destek Dairesi Başkanlığı'na gittim. Büyük bir masanın etrafından 2 albay ve 3-4 personel vardı. Masanın üzerinde bulunan Taraf Gazetesi'ni okuyorlardı. 'Bu nereden çıktı, kim hazırladı, Dursun Çiçek nerede?" diye sordum. Genç subaylarda, 'Biz hazırlamadık, nereden çıkmış olabilir diye bakıyoruz. Dursun Çiçek henüz gelmedi" diye cevap verdiler. Subaylar da şaşkınlık içindeydi. 5-10 dakika Bilgi Destek Daire Başkanlığı'ndan elde ettiğim bu ön bilgileri İsmail Hakkı Pekin'i arayarak bildirdim" dedi. Daha sonra dava sanıklarından emekli Albay Dursun Çiçek'in kendisini aradığını anlatan Tanık Arıkan, "Dursun Çiçek, 'Gazetede yer alan İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nı biz de anlamadık, bizim dairenin işi değil" dedi. Ben de Askeri Savcılığın olaya el koyduğunu söyledim. İrtica İle Mücadele Eylem Planı'nı hazırlayıp, hazırlamadığını sormadım. Çünkü Askeri Savcılık olaya el koymuştu. Olay artık kendi hukuk mecrasında ilerliyordu. Dursun Çiçek ile daha sonra telefonda ve yüzyüze irtibatım olmadı" diye konuştu.


"HERHANGİ BİR EVRAK VE BELGE TEMİZLİĞİNE ŞAHİT OLMADIM"


İfadesinin ardından duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını yanıtlayan tanık Arıkan, "Bilgi Destek Dairesi Başkanlğı'nda kimlerle görüştünüz, oda da kimler vardı?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Oda albaylar Ziya İlker Göktaş (sanık) ve Sedat Özüer (sanık) vardı. 3-4 tane de personel vardı."

Sorular üzerine sabah 06.45'de mesaiye başladığını belirten tanık Arıkan, "Genelkurmay'da mesai 09.00'da başlar. Dursun Çiçek mesaiye kaçta başlar bilmiyorum. Ben Bilgi Destek Daire Başkanlığı'na 07.20 sıralarında gittiğimde Dursun Çiçek dairede yoktu" diye cevap verdi. Sorular üzerine tanık Arıkan, "Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nda herhangi bir evrak ve belge temizliği yapıldığına şahit olmadım" diye cevap verdi.


"İNTERNET ANDICI BASINDA YER ALINCA ÖĞRENDİM"


Tanık Arıkan sorular üzerine İnternet Andıcı isimli belgeye ilişkin de hiçbir bilgisi olmadığını belirterek, "İnternet Andıcı basında yer alınca öğrendim. İnternet Andıcı'nın hazırlanma aşaması benimle ilgili bir süreç olmadığından bilmiyorum. Konuya vakıf değilim" dedi. Duruşmaya öğle arası verildi.


(BB)