Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 26 tutuklu sanık duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, dava sanıklarından Mehmet Haberal'ın savunma tanığı CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ve yine dava sanıklarından Levent Ersöz ile Hasan Atilla Uğur'un savunma tanığı Kadir Ali Esener'in hazır olduğunu açıkladı. Mahkeme Başkanı Özese, önce Kadir Ali Esener'in dinleneceğini belirtmesi üzerine tanık Esener tanık kürsüsüne alındı. Yeminli olarak ifade veren tanık Esener, emekli tuğgeneral olduğunu söyledi.


"AYIŞIĞI, YAKAMOZ, SARIKIZ NEYMİŞ?"


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "Ayışığı,Sarıkız, Yakamoz gibi darbe planlarına ilişkin bilginiz var mı?" diye sordu. Tanık Esener, "Jandarma Genel Komutanlığı'nda 2002-2004 yılları arasında Genel Plan ve Prensipler Daire Başkanı olarak görev yaptım. 2004'te YAŞ kararıyla Aydın'a Jandarma Bölge Komutanı olarak atandım" dedi. Esener sözlerini şöyle sürdürdü: "Ankara'ya gittiğimde komutanım olan emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'i nezaketen ziyaret ettim. Bana dedi ki 'Sen o dönemde karargahtaydın. 'Ayışığı, Yakamoz, Sarıkız neymiş?' diye sordu. Ben de 'Sayın komutanım ilk defa sizden duyuyorum" dedim. Genel sekreter odasında çay içip ayrılayım diye girdiğimde, Levent Ersöz Paşa oradaydı. Ersöz'e Ayışığı, Yakamoz ve Sarıkız'ı sordum. Ersöz, 'Mayıs ayında Faruk Demir vermişti. Ben de Jandarma Genel Komutanım Şener Eruygur'a arz ettim, dedi. Emekli olduktan sonra 2006 yılında Levent Ersöz'ün Ankara'daki ofisinde Faruk Demir ile karşılaştım. Bu söz konusu planları sordum. O da 'Amerikalı dostumdan alıp Levent Paşa'ya ilettim' dedi."


"SORMADIM, BENİ İLGİLENDİRMİYOR"


Mahkeme Başkanı Özese'nin, "Faruk Demir'in iddia edilen darbe planlarını Levent Ersöz'e vermesinin nedeni neymiş?" şeklindeki sorusuna tanık Esener, "Sormadım, beni ilgilendirmiyor" diye cevap verdi. Mahkeme Başkanı Özese, "Faruk Demir iddia edilen darbe planlarını başkalarına da vermiş mi?' şeklindeki sorusuna tanık Esener, "Bilemiyorum. Söz konusu planların başka taraflara dağıtımının yapılıp yapılmadığını sormadım" dedi.


"YEMEKTE İLHAN SELÇUK VE BALBAY'DA VARDI"


Duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, "Dava sanıklarından Levent Ersöz ve Hasan Atilla Uğur'unda olduğu ortamda sivillerle bir toplantıya katıldınız mı?" diye sordu. Tanık Esener, "Evet bir akşam yemeği yedik. Levent Paşa arayarak beni çağırdı. Normalde bir gün önceden haber verilir. O gün akşam beni aradı. 'Komutan gelmedi yer boş kalmasın' diye seni çağırdık dedi. Orada İlhan Selçuk ve Mustafa Balbay vardı. Rektörlerden kimseyi görmedim. Biz ayrılırken biri geldi ama biz ayrılıyorduk. Bize 'Siz gidebilirsiniz' dediler" diye cevap verdi.


"TOPLANTIYA KATILMADIM"


Savcı Pekgüzel'in, "3 Mart 2004 tarihinde hilafetin kaldırılmasıyla ilgili toplantıdan haberiniz var mı?" şeklindeki sorusuna tanık Esener, "Atatürkçü Düşünce Derneği koordinasyonundan yapıldı. Toplantıya katılmadım. Basından takip ettiğim kadarıyla komutanların katıldığını biliyorum" dedi. Savcı Pekgüzel, dava sanıklarında Mustafa Balbay'a ait olduğu iddia edilen günlüklerden 4 Mart 2004 yılında yapılan toplantıya ilişkin bazı bölümler okuyarak, toplantıda nelerin konuşulduğunu sordu. Tanık Esener de "O toplantıda sivil toplumun bilinçlendirilmesi gündeme getirildi. Aradan 8 sene geçti başka hangi konular gündeme getirildi hatırlamıyorum. İlhan Selçuk ve Balbay sivil toplumun nasıl bilinçlendirilmesi gerektiği konusunda birer konuşma yaptılar" diye cevap verdi. Duruşmaya öğle arası verildi.


YAŞAR OKUYAN İZLEYİCİ OLARAK KATILDI


Öte yandan , eski bakanlardan Yaşar Okuyan da Ergenekon Davası'na izleyici olarak katıldı. Yaşar Okuyan duruşma başlamadan önce dava sanıklarından Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ve Veli Küçük ile bir süre sohbet etti.


SK(HE)